Toate proiectele de investiții imobiliare (rezidențiale, comerciale și industriale) vor avea nevoie de evaluare potrivit principiului „A nu prejudicia în mod semnificativ” (Do No Significant Harm – DNSH), astfel că piața pentru asemenea evaluări este așteptată să crească semnificativ încă din acest an, estimează Appraisal & Valuation SA, compania deținătoare a brandului NAI Romania & Moldova.

Potrivit legislației UE, astfel de evaluări devin obligatorii pentru proiectele de investiții, fie că au nevoie de o finanțare bancară, una acordată printr-una dintre cele opt Agenții de Dezvoltare Regională, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) sau prin alte fonduri europene.

Criteriile de care trebuie să țină seama o astfel de evaluare DNSH pentru un proiect de investiții:

  • Atenuarea schimbărilor climatice;
  • Adaptarea la schimbările climatice;
  • Utilizarea durabilă și protejarea resurselor de apă și a celor marine;
  • Economia circulară, inclusiv prevenirea generării de deșeuri și reciclarea acestora;
  • Prevenirea și controlul poluării în aer, apă și sol;
  • Protecția și restaurarea biodiversității și a ecosistemelor.

Dacă unul dintre aceste criterii are aplicabilitate în cadrul unei investiții, se va efectua o evaluare aprofundată privitoare la măsurile luate pentru a reduce impactul asupra mediului.

Analiza DNSH se efectuează înaintea începerii tuturor demersurilor uzuale privind demararea unei investiții, deoarece toate prevederile / măsurile / cerințele dintr-o analiză trebuie incluse în soluțiile de proiectare și care vor fi, ulterior, puse în practică de către constructori.

Implicit, dacă răspunsul analizei nu este adecvat, există riscul ca investiția să nu poată primi finanțare (bancară sau fonduri europene).

„Atât legislația UE, pe deplin aplicabilă în România, cât și exigențele finanțatorilor și ale altor stakeholders, de pildă cei care ar cumpăra sau ar închiria un imobil, impun ca toate investițiile – și în special cele imobiliare – să respecte o serie de criterii referitoare la protecția mediului și la atenuarea schimbărilor climatice. Nimeni nu mai pornește investiții care să nu țină seama de standardele de mediu, iar analiza DNSH nu face decât să ateste că o investiție se va realiza în mod responsabil, încă din faza de proiectare. Între cerințele de mediu care trebuie avute în vedere pentru o analiză DNSH se numără aspecte tehnice precum interzicerea utilizării unor materiale din azbest, limitarea cantității de compuși organici volatili sub 0.001 mg/m3 sau, cu limitări asupra cantităților de praf, a nivelului de zgomot etc. De exemplu, îndeplinirea cerințelor pentru certificarea unei clădiri verzi asigură răspunsul NU pentru criteriile DNSH”, a declarat Andrei Botiș, CEO Appraisal & Valuation SA (NAI Romania & Moldova) și Președinte al Romania Green Building Council (RoGBC).

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut