Un grup infracțional organizat în care au fost implicați 30 de cetățeni români a fost arestat în urma unei operațiuni ample desfășurată de autoritățile de poliție din Franța, Germania și România, cu sprijinul Europol și Eurojust.

Gruparea a fost suspectată de furt de bunuri din parcările pentru camioane de-a lungul principalelor rute de transport rutier dintre România, Franța și Germania. Grupul s-a concentrat în principal pe camioanele care transportau alcool și produse electronice mici, furând bunuri în valoare estimată la 2,5 milioane de euro.

Infractorii lucrau legal în domeniul transportului rutier, având slujbe pe care le-au folosit ca alibi pentru a călători regulat prin Europa. Acest lucru i-a ajutat pe infractorii să evite bănuielile atunci când au identificat și atacat ținte de-a lungul rutelor rutiere dintre România și Germania.

În cadrul anchetei s-a stabilit că infractorii și-au început activitățile în Germania. Pentru a face acest lucru, au ales parcarea Holsterfeld, situată pe autostrada A30 la câțiva kilometri de granița cu Olanda. În fiecare noapte, aproximativ 200 de şoferi opresc în această parcare pentru a se odihni. În Germania, grupul a reușit să jefuiască 120 de camioane. Prejudiciul total a fost estimat de poliția orașului Lingen (statul federal Saxonia Inferioară) la aproximativ 1 milion de euro.

În cadrul operațunii de marți, 23 noiembrie, au avut loc:

  • 14 arestări (12 în România și 2 în Germania)
  • 57 de căutări (46 în România, 11 în Germania)
  • 11 mandate europene de arestare executate de autoritățile române (7 din Franța, 4 din Germania).

Şoferii suspecți se aflau în zonele de odihnă preselectate de pe autostrăzile franceze și germane, unde apoi au planificat și comis jafurile. Aceștia se apropiau de camioane, deschideau ușile și rupeau prelatele de pe remorci, înainte de a fura marfa. Încasările au fost împărțite între ei înainte de a fi returnate în România prin facilitățile logistice germane.

Acest grup infracțional și-a luat mai multe măsuri de precauție pentru a se sustrage de la aplicarea legiiPe lângă utilizarea sarcinilor logistice legitime ca acoperire, aceștia își verificau în mod regulat vehiculele să nu fie detectate.

Europol și partenerii săi au desfășurat acțiuni prin mijloace ale poliției din mai multe jurisdicții. Drone franceze și piloți de drone au fost trimiși pentru a ajuta la localizarea criminalilor, iar agenți ai poliției din Germania și Franța au fost trimiși în România pentru zilele de acțiune. În plus, Europol a oferit de la sediul său central de la Haga sprijin suplimentar prin coordonarea zilelor de acțiune și prin furnizarea de date și analize. Eurojust a ajutat autoritățile să înființeze și să finanțeze o echipă comună de anchetă (JIT) și a permis cooperarea și coordonarea judiciară transfrontalieră.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut