Un tribunal norvegian l-a condamnat pe fostul președinte al companiei de transport rutier Vlantana Norge, aflată în procedură de faliment, să plătească douăzeci de milioane de coroane (aproximativ două milioane de euro) către cincizeci și doi de foști șoferi ai companiei, potrivit FriFagbevegelse. Șoferii, aproape toți din Europa de Est, au intentat un proces direct împotriva fostului președinte Vladas Stoncius Jr. tocmai pentru că firma sa era în faliment și nu dispunea de fonduri pentru despăgubiri.

Cererea se bazează pe nereguli privind acordarea salariilor, acestea fiind mai mici decât cele impuse de legea norvegiană, însoțite de foi duble privind prezența și manipularea documentației. Avocații companiei au răspuns că aceste nereguli au apărut din erori și neînțelegeri, teză neacceptată însă de judecători.

În timpul procesului, un asistent al directorului de trafic de la PostNord – care a angajat Vlantana Norge pentru transport de containere – a mărturisit că firma sa a plătit călătoriile pentru perioade de douăsprezece ore, în timp ce fișele de lucru ale lui Vlantana Norge prezentau alt tip de perioade. Potrivit judecătorilor, acest sistem prin care șoferilor li s-a plătit jumătate din munca depusă a fost regula folosită de compania de transport.

La finele procesului, fiecare șofer a primit o compensație medie de circa 29.000 de euro, cu un vârf maxim de aproximativ 67.000 de euro. Vladas Stoncius Jr. a trebuit, de asemenea, să plătească circa 645.000 de euro cheltuieli de judecată. Însă adevărata semnificație a hotărârii constă în descurajarea altor companii norvegiene de transport care intenționează să plătească în mod necorespunzător șoferii imigranți.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Alexandru Catană: Quehenberger Logistics îşi consolidează poziţia de top din România
Dacă începutul pandemiei a adus Quehenberger Logistics în situaţia de a apela la somaj tehnic pentru o parte din angajații săi, compania și-a continuat creșterea ajungând în prezent la cea mai mare su...

Căutare