La mai bine de doi ani de la apariţia coronavirusului, telemunca – inițial răspândită ca soluție coercitivă – a rămas în uz. Acum, deși birourile s-au umplut deja de viață, o parte semnificativă a angajaților insistă pentru perioade regulate de muncă de acasă. Cât de important a devenit acest lucru pentru angajați este bine ilustrat de un sondaj realizat spre sfârşitul anului trecut, care a constatat că 64% dintre angajații la nivel global și-ar schimba locul de muncă dacă şi-ar pierde posibilitatea de a lucra de acasă. Prin urmare, companiile trebuie să se adapteze la asta și să creeze condițiile potrivite.

Telemunca a ajuns să facă parte dintre aşteptărilor angajaţilor. Mai exact, munca hibridă este acum o cerință de bază pentru angajați, după cum demonstrează un sondaj al Cisco Systems, unul dintre cei mai importanți producători de soluții și echipamente IT din lume. „La nivel global, 64% dintre lucrători şi-ar schimba chiar locul de muncă dacă s-ar elimina opţiunea de lucru remote la locul de muncă actual.”

Conform datelor, în aproximativ 98% dintre discuții, cel puțin un participant este conectat de la distanță, notează Infostart. Un sondaj Eurofound arată, de asemenea, că este important ca majoritatea lucrătorilor din UE să poată lucra de acasă de mai multe ori pe săptămână. Datele OSC sunt, de asemenea, grăitoare: în octombrie–decembrie 2021, ponderea persoanelor care lucrau remote era de 7,2%, ceea ce este mult sub nivelul de 17% măsurat în mai 2020, dar este încă mult peste media ultimilor zece ani, care a fost de 2,9%.

Toate cercetările de mai sus confirmă că întreprinderile care nu acceptă munca flexibilă riscă să fie nevoite să renunţe la cea mai bună forță de muncă și să găsească mai greu angajați noi, deoarece o companie rigidă care se agață de vremurile pre-Covid este neatractivă pentru candidați. Agenția Europeană pentru Ocuparea Forței de Muncă le recomandă angajatorilor, prin urmare, să asculte nevoile angajaților, să dezvolte o strategie adecvată pentru toată lumea și să aibă reguli specifice: ce locuri de muncă pot fi ocupate de la distanță, câte zile de lucru remote sunt permise pe săptămână și din ce locații.

Pentru majoritatea companiilor, spațiul de birouri nu a fost redus substanțial; cu toate acestea, multe companii și-au reproiectat spațiul disponibil. Scopul nu a fost aglomerarea oamenilor într-o zonă cât mai mică, dar având în vedere munca hibridă, când vor exista mereu oameni care lucrează de acasă, camerele, sălile de întâlnire, bucătăriile și spațiile comune mai mari și mai aerisite au devenit mai valoroase. „Viitorul muncii este munca hibridă. Nu numai Google, care este una dintre cele mai mari companii din lume, va funcționa într-un mod hibrid în viitor, ci şi majoritatea companiilor din lume”, e concluzia studiului.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut