În primele trei luni, s-a înregistrat o creștere a incidentelor de piraterie și jaf armat împotriva navelor, în special în largul coastei Somaliei, crescând riscul navigației în zona Mării Roșii, după cum atrage atenţia Biroul Maritim Internațional.

În primul trimestru din 2024, s-au înregistrat 33 de incidente față de 27 în perioada similară din 2023: 24 de nave au fost piratate, 6 au suferit tentative de atac, 2 au fost deturnate, iar una a fost atacată cu focuri de armă.

Violența împotriva echipajelor continuă să fie alarmantă, cu 35 de membri ai echipajului luați ostatici, 9 răpiți și unul amenințat, potrivit Trasporto Europa. O preocupare deosebită este creșterea activității piraților somalezi în primul trimestru. Michael Howlett, directorul IMB, a reiterat îngrijorarea cu privire la incidentele de piraterie din Somalia și a îndemnat armatorii și căpitanii să urmeze toate liniile directoare recomandate în cea mai recentă versiune a celor mai bune practici de management (BMP 5). El a lăudat, de asemenea, acțiunile Marinei Indiene și ale Gărzii de Coastă din Seychelles pentru intervenția lor în capturarea piraților și protejarea echipajelor.

IMB a raportat, de asemenea, o reducere a incidentelor în apele Golfului Guineea în T1 2024, cu 6 incidente față de 5 în aceeași perioadă din 2023. În ciuda acestui fapt, amenințarea pirateriei și jafului armat în această regiune rămâne semnificativ. Riscuri în creștere sunt observate și în mările Bangladesh și în strâmtorile Singapore, cu o creștere notabilă a infracțiunilor de nivel scăzut raportate în 2024.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut