Astăzi, 1 septembrie, a avut loc o întâlnire online polono-ucraineană privind cozile de la graniță. Iniţiativa aparţine Asociației Transportatorilor Rutieri Internaționali din Polonia (ZMPD), iar printre invitați s-au numărat reprezentanți ai autorităților din ambele țări și companii care operează de ambele părți ale graniței.

Una dintre cele mai importante întrebări ale întâlnirii, potrivit 40ton.net, a fost de ce Ucraina nu lasă să treacă vehiculele goale, obligându-le să stea la o coadă de mai multe zile până la graniță. Partea poloneză a descris-o drept o nerespectare gravă a acordului în baza căruia Ucraina s-a angajat să încadreze vehiculele goale cu mașinile de pasageri, pentru a facilita mai ales transporturile umanitare, după care camioanele se întorc de obicei goale în Polonia. De altfel a fost și una dintre condițiile pentru admiterea camioanelor ucrainene în circulația din Polonia fără autorizație.

Pe partea ucraineană, ministrul adjunct al infrastructurii „a aruncat mingea în curtea vecinului”, precizând că Polonia nu a respectat prevederile privind capacitatea minimă a frontierei. Adică, atunci când vehiculele goale puteau trece liber peste granițe, Polonia le-a inclus printre vehiculele cu autorizaţii, supraestimând de facto numărul de vehicule întreținute. Când Ucraina a început să oprească aceste vehicule, s-a dezvăluit eșecul complet al controalelor poloneze, în special privind scanarea sau controalele veterinare.

Viceministrul ucrainean a recunoscut că este capabil să preia controlul situației de la graniță. El ar putea restabili libera circulație a vehiculelor goale și chiar s-a oferit să trimită mai multe forțe de poliție acolo. Aceasta ar fi o protecție pentru șoferii polonezi care – atunci când încearcă să sară coada cu ansamblurile goale – cad victime ale violenței. Înainte de asta, însă, Ucraina cere Poloniei să mențină acordurile privind capacitatea de frontieră.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 3 – iulie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare