Jumătate dintre companiile care derulează activități de cercetare-dezvoltare (C&D), intervievate de AHK România, nu au profitat de facilitățile fiscale prevăzute în Ordinul comun al Ministerului Finanțelor și al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării privind deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare la calculul rezultatului fiscal, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023. Motivul principal îl constituie neclaritatea din lege, privind tipul de activități care se pot încadra în domeniul de C&D.

Potrivit AHK, 55% dintre companii spun că nu au aplicat pentru deducerea de 50% din taxa corporativă pentru cheltuieli legate de C&D. 49% dintre ele nu au aplicat nici pentru scutirea acordată impozitului pe venit în cazul salariaților din C&D.

În afara dificultăților legate de interpretarea legislației, companiile s-au confruntat cu o birocrație stufoasă și cu cerințe de raportare financiară excesive. În comparație cu proiectele finanțate din fonduri europene, raportarea financiară pentru activitățile C&D este mult mai laborioasă.

În general, firmele din domeniul C&D nu sunt la curent cu aceste modificări legislative – mulţi nu cunosc sau cunosc doar parţial aceste facilități fiscale. Companiile care au aplicat pentru obținerea acestor facilități au avut nevoie de mult timp pentru a înțelege și a defini domeniul de C&D sau pentru a determina costurile proiectelor individuale. Ele au reclamat lipsa informațiilor clare legate de procesul administrativ privind aplicarea deducerilor fiscale, accesul limitat la opinia unor experți, birocrația excesivă, nevoia de a certifica toate proiectele, dificultățile în pregătirea documentelor necesare, precum și preluarea modelului folosit de institutele de cercetare de stat, solicitat pentru pregătirea documentelor legate de activitatea de C&D. „Ministerul de Finanțe și Guvernul României ar trebui să faciliteze companiilor accesul la această schemă de beneficii fiscale, pentru că în acest moment nu multe le pot folosi. Cu toții ne dorim ca România să devină un hub de cercetare-dezvoltare-inovare în Sud-Estul Europei. Haideți să folosim aceste instrumente disponibile pentru C&D și să susținem toate activitățile de C&D pe care le derulează companiile stabilite aici. Ne dorim ca decidenții politici să formuleze un cadru legislativ care să încurajeze parteneriatele public-private și colaborarea între mediul academic și cel de afaceri, esențiale pentru dezvoltarea sectorului de C&D. AHK România urmărește în continuare subiectul și va organiza o serie de evenimente pe această temă”, a spus directorul general al Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane, Sebastian Metz.

La chestionarul inițiat de AHK România, desfășurat în perioada 20 mai – 29 iunie a.c., au răspuns 64 de companii, dintre care 21 de companii mari, 26 de firme medii, iar restul companii mici.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut