Membrii AHK România (Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană), reprezentând întregul lanț valoric agroalimentar, își exprimă îngrijorarea cu privire la seceta severă și continuă care a lovit România în ultimii trei ani. Aceste condiții au afectat grav sectorul agricol, ducând la o scădere semnificativă a producției și la agravarea presiunilor financiare asupra agricultorilor.

Numai în ultimul an, prețurile produselor agricole au scăzut cu aproximativ 38% față de 2022, în timp ce costurile de producție (de ex. îngrășămintele chimice) au crescut din cauza inflației și a volatilității pieței mondiale generate de conflictul din Ucraina. Diferența din ce în ce mai mare dintre creșterea cheltuielilor și scăderea veniturilor a pus multe întreprinderi agricole în pericol de insolvență, în special pe cele cu lichidități limitate și cu o bază de capital subțire. „Deși apreciem recunoașterea crizei de către Guvernul României, AHK România este îngrijorată de măsurile propuse pentru amânarea plăților fermierilor către furnizorii de produse esențiale pentru agricultură, cum ar fi semințele, îngrășămintele, produse de protecție a culturilor etc. Această măsură ar putea duce la consecințe grave pentru lanțul de aprovizionare agricolă, agravând situația, în loc să o amelioreze”, a declarat Sebastian Metz, director general AHK România.

Amânarea obligațiilor de plată ale fermierilor către furnizori poate părea o ușurare pe termen scurt, însă, în practică, aceste măsuri amenință să destabilizeze întregul lanț de aprovizionare. Furnizorii de inputuri extind deja linii de credit pe termen lung și sprijină fermierii prin politici comerciale. Cu toate acestea, dacă sunt forțați să suporte povara financiară, acești furnizori vor avea dificultăți în a-și continua operațiunile. Acest lucru va influența aprovizionarea agricultorilor, în sensul diminuării accesului la materiale agricole de înaltă calitate, care asigură o agricultură durabilă și randamente bune ale producției. În continuare, acest lucru ar putea duce la reducerea productivității, ceea ce ar pune și mai mult sub presiune sectorul agricol și ar periclita securitatea alimentară a României.

În plus, o astfel de interferență în mecanismele normale ale pieței riscă să submineze viabilitatea pe termen lung atât a fermierilor, cât și a actorilor din lanțul valoric și poate încălca reglementările UE.

Intervenția pe piață va duce la întreruperea lanțului economic, cu consecințe grave pentru mulți ani de acum înainte. Atractivitatea investițiilor românești în lanțul agricol-alimentar poate fi grav afectată de astfel de măsuri.

Având în vedere gravitatea crizei, AHK România solicită un dialog imediat și constructiv între guvern și părțile interesate pentru a dezvolta împreună soluții durabile și eficiente. Guvernul are diverse opțiuni de sprijin, precum îmbunătățirea accesului la capitalul de lucru pentru fermieri cu garanții de stat și reconstruirea încrederii în cadrul sectorului.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut