Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) îşi declară dezamăgirea cu privire la votul negativ dat României privind aderarea la spațiul de liberă circulație europeană. AHK a fost și rămâne un susținător fervent al intrării României în spațiul Schengen și speră ca acest lucru să se întâmple cât mai curând. Un succes în acest proces îl reprezintă eliminarea recentă a MCV (Mecanismul de cooperare și verificare), impus României odată cu aderarea la UE.

„România a dovedit că îndeplinește criteriile de aderare, fapt care a reieșit clar în urma controalelor efectuate de tehnicieni ai CE. State membre importante ale UE și ale spațiului Schengen, precum Germania și Franța, s-au pronunțat în multiple rânduri pentru includerea României în zona de liberă circulație europeană, considerând că ar fi un câștig pentru întreg blocul comunitar. Suntem dezamăgiți de acest vot, dar sperăm totuși ca o decizie favorabilă să fie luată în curând”, a declarat Andreas Lier, președintele AHK România.

AHK România consideră că statele UE trebuie să dea dovadă de unitate, mai ales în contextul războiului din Ucraina și al celorlalte provocări de la nivel global. Conflictul cu Rusia, care a reconfigurat rutele de transport de mărfuri în Europa, a dus deja la scumpiri importante, iar industrii precum cele producătoare de materiale de construcții, metalurgică și chimică suferă din cauza scumpirii energiei.

Libera circulație a bunurilor aduce beneficii economice semnificative transportatorilor și mediului de afaceri în general, prin eliminarea obligativității controalelor suplimentare la frontierele interne ale UE, dar și avantaje pentru investițiile străine, prin crearea unui mediu economic de stabilitate și încredere. Reducerea costurilor asociate timpilor de așteptare în vămi, alături de reducerea întârzierilor în lanțurile logistice fluidizează comerțul transfrontalier și creează un preț corect mărfurilor. De aceea este în interesul tuturor ca România să facă parte din spațiul Schengen. În egală măsură, este și un semnal important pentru investitori. „Ne exprimăm încrederea că acest lucru se va întâmpla cât mai curând. Avantajele sunt multiple, nu doar pentru România, ci și pentru întreaga Europă, iar companiile germane locale nu pot decât să susțină în continuare România în demersul său”, a spus Sebastian Metz, director general AHK Romania.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut