Comisia Europeană a deschis o investigație pentru a evalua dacă anumite măsuri de sprijin germane pentru DB Cargo respectă regulile UE cu privire la ajutorul de stat.

DB Cargo, filială deținută în totalitate de operatorul feroviar de stat german Deutsche Bahn AG (DB AG), a avut pierderi persistente care au fost acoperite integral și continuu pe baza unui acord de transfer de profit și pierdere pe termen nedeterminat între DB AG și DB Cargo.

Comisia a primit o plângere în care se pretindea că acordul de transfer de profit și pierdere, precum și alte măsuri de care beneficiază DB Cargo, au fost ajutor de stat incompatibil în favoarea societății. Potrivit reclamantului, astfel de măsuri îi conferă DB Cargo un avantaj selectiv nejustificat față de concurenții săi, permițându-i să investească în creșterea și extinderea afacerii și în îmbunătățirea flotei, în ciuda faptului că generează pierderi nu e nevoit să țină cont de rentabilitate şi lichiditate.

În prezent, pe baza evaluării preliminare, Comisia este îngrijorată de faptul că anumite măsuri în favoarea DB Cargo nu sunt în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat și a decis să deschidă o investigație aprofundată în legătură cu:

1. acordul deschis de transfer de profit și pierdere între DB AG și DB Cargo, în temeiul căruia DB AG acoperă pierderile DB Cargo începând cu 2012;

2. furnizarea de DB AG la condiții de preț potențial favorabile a serviciilor intra-grup către DB Cargo;

3. condițiile de crowdfunding potențial avantajoase ale împrumuturilor;

4. acoperirea parțială de Fondul Federal al Căilor Ferate Germane a remunerației funcționarilor anteriori angajați de fosta companie națională de căi ferate Deutsche Bundesbahn și alocați în prezent la DB Cargo.

Conform normelor UE privind ajutorul de stat, intervențiile publice în favoarea companiilor pot fi considerate fără ajutor de stat atunci când sunt efectuate în condiții pe care un operator privat le-ar fi acceptat în condițiile de piață (principiul operatorului în economia de piață – MEOP). Dacă acest principiu nu este respectat, intervențiile publice constituie ajutor de stat în sensul articolului 107 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, deoarece conferă beneficiarului un avantaj economic pe care concurenții săi nu îl au.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare