Primele zece locuri ale clasamentului porturilor de containere realizat de compania de analiză Alphaliner sunt ocupate numai de porturi din afara Europei, iar în primele 30 de locuri se găsesc 10 porturi din China, care au contribuit cu o creştere de 4,1% la total. Dacă acestea ar fi scoase din primele 30 de locuri, rezultatul final ar fi o scădere de 2%.

Nu există niciun port european în top zece – Rotterdam este doar pe locul 11, Anvers-Bruges pe locul 13, Hamburg pe locul 20. Potrivit Uomini e Trasporti, au fost înregistrate performanțe interesante și în afara Chinei, precum cea a Tanger Med, Maroc (locul 22, +5,6%), a New York-ului (locul 17, +5,3%) şi a Los Angeles, care se află pe locul 9 (-5,3%).

În 2022, traficul de containere a înregistrat o creştere slabă, sub 1%, după ce în 2021 crescuse cu 6,21%. Traficul înregistrat de primele 30 de porturi a totalizat 454 de milioane TEU, iar dintre acestea 222 de milioane TEU au tranzitat prin 10 porturi din China. Cu excepția porturilor chineze, a celor din Tanger Med, New York și Dubai, Emiratele Arabe Unite (locul 12, +1,6%) şi Laem Chabang din Thailanda (locul 19), toate celelalte au suferit scăderi. Acest fenomen s-a manifestat și în restul Asiei, în Singapore (locul 2), Busan, în Coreea de Sud (7), Hong Kong (10), Port Kelang, Malaezia (14), Tanjung Pelepas, Malaezia (16), Kaohsiung, Taiwan (18), Colombo, Sri Lanka (28), Jakarta, Indonezia (30). În mod evident, porturile majore din Europa – Rotterdam, Anvers-Bruges și Hamburg – sunt sub nivelul pre-pandemic. Pe de altă parte, în SUA se observă consecințele extinderii Canalului Panama: principalele porturi de pe coasta de est obţin performanțe excelente, în detrimentul LA-ului. De asemenea, Manila (Filipine) face un salt puternic până la 5,47 milioane TEU (+9,1%).

 

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut