Scăderea activității de e-retail a fost semnificativă în ultima perioadă, iar acest lucru pare să fi lăsat Amazon cu prea mult spațiu de depozitare, potrivit Transport Intelligence. Mai mult, surse de presă din SUA raportează că Amazon caută să subînchirieze spațiu în rețeaua centrelor sale de livrare.

Agenția de presă Bloomberg afirmă că „excesul de capacitate” al Amazon include depozite din New York, New Jersey, California de Sud și Atlanta, iar suprafața spațiului ar putea depăși cu mult 10 milioane de metri pătrați. Alţii însă consideră că suprafaţa excedentară ar putea fi mult mai mare, chiar triplă.

Aceasta nu este în totalitate o surpriză. Amazon a indicat că piața de retail electronic a încetinit și acest lucru are implicații pentru rețeaua sa fizică. Luna trecută, CEO-ul Amazon, Andy Jassy, a comentat că afacerea a crescut anual cu 23% în ultimii doi ani, cu o creștere extraordinară în 2020 de 39%, ceea ce a necesitat dublarea dimensiunii rețelei de fulfillment în doar 24 de luni. „Astăzi, deoarece nu mai urmărim capacitatea fizică sau de personal, echipele sunt concentrate pe îmbunătățirea productivității și eficienței costurilor în întreaga rețea de fulfillment.”

Amazon nu este singura companie afectată de scăderea cererii din e-retail. UPS a înregistrat o scădere a volumelor de vânzare online prin intermediul rețelei sale, iar compania de e-commerce cu produse alimentare Ocado a înregistrat o scădere a vânzărilor de 5,7% în T1.

Este clar că încetinirea pieței pentru retailul electronic creează un surplus de capacitate, însă nu se ştie dacă acest lucru va afecta întreaga piaţă de depozitare. Dezvoltatorul Prologis continuă, de exemplu, să raporteze o cerere mare pe multe piețe care au oferta încă inadecvată. Însă o bună parte din această cerere este determinată de nevoia de a gestiona congestiile și problemele de disponibilitate din lanțurile de aprovizionare.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare