Începând cu 1 ianuarie 2022, salariul minim net va fi majorat cu 10%. Salariul brut creşte de la 2.300 lei, cât era la 1 ianuarie 2021, la 2.550 lei. Un angajat va primi un salariu net de 1.524 lei, ceea ce reprezintă o creștere netă de 138 lei. Astfel, se majorează baza de impozitare şi este posibil să urmeze un lanț de majorări, inclusiv ale amenzilor rutiere.

„Codul Rutier actual prevede că punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie. Anul acesta, punctul de amendă a fost îngheţat la nivelul de 145 de lei. Nu știm încă ce se va întâmpla de la 1 ianuarie 2022”, a declarat pentru Ziare.com, consultantul economic, Adrian Negrescu.

Aceasta majorare va avea impact asupra a peste 1,97 milioane de salariați. „În momentul de față, la nivel de țară există 1,2 milioane de angajați plătiți cu salariul minim, respectiv 22,9% din cei peste 5,6 milioane de salariați activi“, a precizat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Aceasta a mai adăugat că au apărut modificări și în Codul Muncii, prin introducerea de sancțiuni pentru munca la gri. „Sancțiunea aplicabilă pentru depistarea muncii subdeclarate este între 8.000-10.000 lei pentru fiecare salariat.“

Consultantul Adrian Negrescu e de părere că majorarea salariului minim e mai degrabă o măsură de imagine. „E o decizie din pix, fără un studiu de fezabilitate și impact, care, până la urmă, avantajează tot statul. De la creșterea încasărilor din taxele pe salarii, la majorarea amenzilor, acestea vor aduce, în mod artificial, mai mulți bani la buget“, a explicat acesta pentru Ziare.com.

Aşadar, în 2022, pe baza acestei decizii, conform legii, vom asista la creșterea veniturilor angajaților statului, ale căror salarii sunt calculate în funcție de salariul minim.

În mediul de business, efectele majorării salariului minim se vor vedea, în primul rând, în creșterea costurilor companiilor cu forța de muncă. „Multe companii vor trece aceste costuri în prețuri, astfel că majorarea salariului minim nu va face altceva decât să crească și mai mult inflația. Nu cred că există patron în România care să nu-și dorească să crească salariile angajaților, însă totul ține de puterea financiară a firmelor, iar peste 90% dintre IMM abia se descurcă cu banii de la o lună la alta. În plină perioadă de criză, să vii cu o măsură de acest gen înseamnă, în esență, să contribui la accentuarea problemelor din economie. Măsura corectă, din punctul meu de vedere, era să reduci povara fiscală pe salarii, în condițiile în care plătim cele mai mari taxe pe salariul minim din UE, raportat la venit”, a punctat Adrian Negrescu.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut