Conducerea companiilor din Cehia așteaptă cu nerăbdare profituri mai bune decât anul trecut, după cum arată sondajul PwC CEO Survey, la care au participat 185 de directori executivi în noiembrie și decembrie anul trecut. Aproape patru cincimi dintre ei se așteaptă să se descurce mai bine în acest an decât în cel trecut, adică 8% mai mult decât în 2021 și cu 4% mai mult decât în anul pre-pandemic 2019, când trei sferturi dintre șefi se așteptau la venituri mai mari.

Potrivit lui Jiří Moser, managing partner PwC Cehia, optimismul are o justificare reală. „Sunt mulți bani în economie, consumul amânat încă funcționează, iar stresul din lanțul de aprovizionare se îmbunătățește. De asemenea, societatea a învățat deja să trăiască și să funcționeze cu pandemia”, spune el. Având în vedere că acest indicator s-a corelat puternic cu evenimentele reale din economie din ultimii zece ani, Moser consideră că această creștere este o știre pozitivă.

Cu toate acestea, directorii cehi sunt mult mai sensibili la amenințările și riscurile care le-ar putea limita afacerile. Ei sunt cel mai îngrijorați de lipsa muncitorilor calificați – 94% -, iar aceasta este cea mai mare valoare înregistrată în istoria de doisprezece ani a sondajului. A doua mare preocupare este legată de piața tensionată a muncii: creșterea costurilor cu forța de muncă înspăimântă 85% dintre respondenți.

Una dintre soluțiile pentru deficitul de muncitori și necesitatea creșterii salariilor poate fi introducerea de tehnologii care înlocuiesc unele activități umane. Potrivit sondajului, aproape un sfert dintre companii intenționează să înlocuiască cel puțin 5% dintre angajați anul viitor. O privire în trecutul recent arată însă că aceste planuri nu sunt complet noi: în 2020, până la 26% dintre companii au avut aceeași intenție.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare