În lipsa unor statistici oficiale și în timp real privind piața muncii, tendințele pot fi obținute din portalurile de căutare și ofertele online. Unul dintre acestea este Indeed, care la 27 octombrie 2021 a anunțat că cererile pentru șoferi de vehicule industriale din Italia s-au dublat (peste 105%) față de lunile dinaintea pandemiei, de la sfârșitul lunii septembrie. Se pare că aceasta este tendința a nivel european, pentru că în celelalte patru mari economii europene, căutarea șoferilor de camion a crescut, de asemenea: cu 45% în Franța, cu 67% în Germania, cu 95% în Spania și cu 73% în Marea Britanie. Crește cererea și în Polonia, deși într-o măsură mai mică (+ 15%).

În ceea ce privește Marea Britanie, Indeed adaugă că de la intrarea în vigoare a prevederii care acordă 5.000 de vize temporare, interacțiunile cu platforma de căutare a șoferilor s-au triplat. Cel mai mare interes vine din India, Emiratele Arabe Unite, Africa de Sud, Polonia și Nigeria, urmate de Arabia Saudită, Italia și Irlanda. Căutările din țările din afara UE sunt aproape duble față de cele din țările UE.

Elementul care atrage cel mai mult atentia este salariul. Într-adevăr, în perioada ianuarie-septembrie 2021, salariul mediu pe oră pentru șoferii de vehicule comerciale care apare în anunţuri a crescut cu 15%, de la 13,05 lire sterline, la 15 lire sterline. Dacă luăm în considerare salariul mediu anual, acesta a crescut de la 30.000 la 35.600 de lire sterline, cu o creștere medie de paisprezece ori mai mare decât a tuturor salariilor din Marea Britanie. Din sondajele de pe platforma Indeed reiese că salariul mediu lunar în Marea Britanie este de 2.000 de lire sterline (2.321 de euro), mult mai mare decât cel italian (1.500 euro), francez (1.925 euro) și spaniol (1.600 euro), dar mai mic decât cel olandez (2.400 euro) și german (2.500 euro). Țările din Est rămân separate, cu cifre mult mai mici. Salariul polonez este, de exemplu, de doar 970 de euro.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut