Restricțiile stricte impuse în Vietnam din cauza creșterii numărului de infectări cu varianta Delta a coronavirusului ar putea pune în pericol o mare parte din aprovizionarea cu cafea din întreaga lume.

Vietnamul este al doilea cel mai mare exportator de cafea din lume, asigurând o cincime din aprovizionarea cu cafea la nivel mondial, dar în ultimul timp au existat întreruperi în lanțul de aprovizionare din cauza faptului că țara a înăsprit lockdown-ul din portul Ho Chi Minh și a impus restricții asupra unor zone de producție a cafelei. Compania Vietnameză de Cafea și Cacao a cerut deja guvernului să relaxeze măsurile, după ce comercianții au întâmpinat mari dificultăți în a aduce cafeaua în porturi, scrie The Guardian.

Țara a avut un mare succes în tratarea virusului anul trecut, folosind închideri stricte și urmărirea contacților. Cu toate acestea, după apariția variantei Delta, nu a mai putut controla virusul cu atât de mult succes, mai ales că populaţia s-a vaccinat în număr mic. Măsurile restrictive deja în vigoare în orașul Ho Chi Minh în iunie, au fost consolidate și mai mult în august. Pe lângă numărul redus de containere disponibile, creșterea explozivă a prețurilor de transport maritim al navelor este, de asemenea, o problemă pentru comercianți în transportul mărfurilor din Vietnam către țările de destinație.

Dificultăți de aprovizionare în mai multe industrii

Expansiunea variantei Delta face viața dificilă pentru milioane de vietnamezi, perturbând lanțurile de aprovizionare din țară. De asemenea, cunoscută ca mare centru de producție, țara găzduieşte companii globale precum Nike, Samsung și Adidas, astfel încât problemele locale afectează, de asemenea, funcționarea acestor mărci.

La invitația Asociației vietnameze de cafea şi cacao, ministrul Transporturilor, Nguyen Van The, le-a spus oficialilor din Sud să reducă barierele administrative inutile din calea transportului produselor agricole, cum ar fi cafeaua și orezul.

Cafeaua va deveni mai scumpă

Printre problemele aprovizionării cu cafea se numără şi faptul că, în Brazilia, cultura a fost amenințată de condiții meteorologice neobișnuit de reci și de ninsori, dar şi de secetă. În Vietnam, cafeaua robusta – soi utilizat în special în cafeaua instant, espresso și unele amestecuri – se produce în cantități mari, în vreme ce Brazilia exportă în principal arabica și cantități mai mici de robusta. Prețurile ambelor tipuri de cafea au „sărit“ foarte mult, deşi consumatorii nu pot simți încă nimic din toate acestea, deoarece majoritatea furnizorilor sunt contractați timp de șase luni.

 

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut