Furnizorii de servicii de logistică nu reușesc să acopere costurile mai scumpe cu energia, inflația crescută și salariile care cresc de la lună la lună, așa că nu pot menţine taxele anuale pentru servicii. Acest lucru a fost anunțat de Asociația Centrelor de Servicii Logistice din Ungaria (MLSZKSZ), care consideră că este necesară introducerea unui nou sistem de „decontare” în sector – presiunea prețurilor nu poate fi atenuată decât prin creșterea tarifelor pentru servicii.

Asociația le recomandă companiilor de logistică să „deconteze” excesul de costuri cu energia cu clienții lor lună de lună – similar cu acoperirea variaţiilor de preţuri ale combustibililor, care funcționează de ani de zile. În cazul în care contractul permite, ar trebui aplicată indexarea deja de anul acesta, şi, cel mai târziu, această clauză ar trebui inclusă în contractele din 2023. „Pentru gaz, merită comparat prețul de decontare cu prețul mediu din luna anterioară al prețurilor cotate pe bursele de energie TTF din Olanda sau CEGH VTP din Austria. Iar pentru electricitate, bursa de energie HUDEX din Budapesta poate fi reperul”, a recomandat asociaţia.

În sector, energia este un element semnificativ în costul total, necesarul de energie al unui depozit tradițional fiind în medie de 10% din taxa de serviciu, în cazul unui depozit care necesită temperaturi medii 10-20%, iar în cazul depozitării frigorifice raportul este mult mai mare, de 25-30%, potrivit MLSZKSZ.

Pe baza negocierilor actuale privind prețurile, asociația calculează că pe piața energiei sunt așteptate noi creșteri ale prețurilor anul viitor: prețurile gazelor sunt de așteptat să fie de 10-12 ori mai mari, iar prețurile la energie electrică să fie de 8-10 ori mai mari decât prețurile din 2021, dar un scenariu mai rău este de asemenea de imaginat. În cazul gazelor, capacitatea disponibilă a devenit și ea imprevizibilă – spune asociația furnizorilor de servicii logistice, citată de Infostart.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut