Trei asociații industriale italiene și-au exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea costurilor de producție și a penuriei de materii prime și au îndemnat oficialii naționali și europeni să ia măsuri urgente pentru a rezolva problema.

Într-o declarație comună, asociația italiană de utilaje pentru cauciuc și plastic Amaplast, precum și asociația pentru mașini ceramice (ACIMAC) și sindicatul pentru mașini de ambalare UCIMA au declarat că războiul din Ucraina a agravat și mai mult condițiile nefavorabile ale pieței, după pandemia de Covid. „Creșterea necontrolată a costurilor cu energia și indisponibilitatea materialelor au ca rezultat o creștere a prețurilor de achiziție”, se arată în comunicat.

Creșterea prețului de achiziție, la rândul său, poate pune în pericol producția și poate bloca întregul lanț de aprovizionare. „Acest lucru va submina, pe de o parte, redresarea puternică în curs și, pe de altă parte, va slăbi competitivitatea internațională”, au adăugat asociațiile.

Asociațiile au declarat că și-au exprimat anterior îngrijorarea cu privire la prețurile și situația materialelor, dar în urma conflictului din Ucraina, „tonul urgenței a devenit din ce în ce mai critic”. „Prețurile ridicate ale energiei au afectat disponibilitatea unor materii prime esențiale pentru producția de mașini automate complexe”, notează European Rubber Journal. Unele dintre aceste materiale includ oțel și metale care provin în mare parte din zona de conflict.

În plus, operatorilor le este dificil să se aprovizioneze cu polimeri și argilă ca materii prime, în timp ce se luptă să opereze fabrici în zonele de război sau în zonele învecinate. „Alarma a fost deja trasă de alte sectoare”, au spus cele trei asociații, cerând instituțiilor ajutor imediat și soluții de durată.

„Ne aflăm în mijlocul unei situații paradoxale: companiile noastre au un portofoliu substanțial de comenzi pe care nu le îndeplinesc”, a declarat Paolo Mongardi, președintele ACIMAC.

Solicitând intervenția la nivel național și european, președintele UCIMA, Matteo Gentili, a spus că țara „este aproape de oprire” în urma creșterii costurilor de producție și a materiilor prime, a întârzierilor în livrarea componentelor și a creșterii tarifelor de transport. „E necesară o politică industrială continentală serioasă, care să permită producției naționale și europene să-și reducă dependența de materii prime și semifabricate din alte regiuni.”

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut