Planul, care include peste 50 de măsuri de „avarie“ în domeniul legislativ, infrastructurii și economiei, a fost respins prin exercitarea dreptului minorității, pentru a nu include creșterea greutăților și dimensiunilor vehiculelor de marfă.

Un nou capitol în confruntarea care în ultimii ani implică asociațiile de expeditori și transportatori a fost experimentat cu ocazia aprobării unui plan de măsuri pentru promovarea intermodalității rutier-feroviare în Spania.

Planul a fost elaborat în ultimii ani de un comitet de lucru instituit în acest scop în cadrul Consiliului Național al Transporturilor Terestre, care cuprinde reprezentanți ai principalelor asociații de expeditori și transportatori, precum și ai altor entități publice și private legate de diferitele moduri de transport.

Planul are ca scop promovarea intermodalității feroviar-rutiere în transportul de mărfuri în Spania, profitând de potențialul său economic, social și de mediu, mai ales că Spania are una dintre cele mai scăzute cote de participare a căii ferate la transportul de mărfuri, care abia atinge 3% din total, comparativ cu peste 90% aparţinând rutierului.

Astfel, pentru a creşte cota intermodalității, Planul include o propunere de 12 măsuri urgente și alte 49 de măsuri prioritare în domeniile legislativ, organizațional, de infrastructură și economic.

Însă toate acestea au fost respinse din cauza refuzului asociațiilor de expeditori de a sprijini Planul, aceştia subliniind că o posibilă creștere a greutăților și dimensiunilor vehiculelor de transport ar putea împiedica cooperarea ambelor moduri de transport și impactul asupra costurilor diferențiale, ținând seama de limitările infrastructurii feroviare actuale.

Această acțiune de blocare este, în opinia Fenadismer, o dovadă în plus a atitudinii intransigente care, în ultimii ani, a fost demonstrată de asociațiile de expeditori cu privire la cele mai relevante aspecte care afectează în prezent sectorul transportului rutier, legate de încărcare și descărcare sau de accesul la sector.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Alexandru Catană: Quehenberger Logistics îşi consolidează poziţia de top din România
Dacă începutul pandemiei a adus Quehenberger Logistics în situaţia de a apela la somaj tehnic pentru o parte din angajații săi, compania și-a continuat creșterea ajungând în prezent la cea mai mare su...

Căutare