Tarifele de transport aerian de pe piața spot au crescut cu o medie de 7% la nivel mondial în martie, până la 2,43 USD/kg. Pe ruta dintre Asia de Sud-Est și Europa, prețurile zilnice au crescut cu 46%, până la 2,83 USD/kg. Analistul de transport aerian Xeneta raportează acest lucru în cel mai recent monitor al pieței.

Cererea de pe piața globală de mărfuri aeriene a crescut cu 11% față de anul trecut, pentru a treia lună consecutivă în martie, deoarece volumele de comerț electronic înfloritoare și îngrijorările legate de impactul conflictului din regiunea Mării Roșii asupra serviciilor de transport maritim au oferit un bonus neașteptat pentru primul trimestru.

În lunile de obicei mai slabe ale anului pe aerian, aceste volume mai mari au depășit creșterea ofertei de capacitate în primul trimestru (+8%). La rândul său, acest lucru a produs un salt în factorul de încărcare dinamică globală.

Factorul de încărcare în primele trei luni a crescut cu 2% de la an la an, la 59%, iar performanța din martie a înregistrat o creștere similară, ajungând până la 61%. Ulterior, rata medie globală de transport aerian la vedere a crescut în martie cu 7% față de luna anterioară, până la 2,43 USD/kg.

Rata medie spot dintre Asia de Sud-Est și Europa a crescut cu 46% față de nivelul din februarie, la 2,82 USD pe kg, în creștere cu 71% față de anul precedent. Acest lucru s-a observat în special pentru piața de ieșire din India, unde rata de marfă aeriană din India către Europa a crescut în martie cu 68% față de lună, până la 3,38 USD per kg.

Spre deosebire de aceasta, rata medie spot în transportul oceanic de pe coasta de vest a Indiei spre Europa de Nord a înregistrat o scădere de 9% în martie, după vârful din februarie, deși aceasta a rămas cu +340% peste nivelul din decembrie, înainte de perturbarea Mării Roșii.

Piața de mărfuri aeriene din Orientul Mijlociu și Asia de Sud până în SUA au atins o rată medie spot de 4,03 USD/kg în martie (+35% de la o lună la alta și +51% față de anul trecut). Comparativ, rata de marfă aeriană spot din Europa către SUA a crescut doar marginal, cu 3% faţăd e luna trecută, până la 2,12 USD/kg, datorită faptului că acest coridor a fost mai puțin afectat de Marea Roșie.

Piața de ieșire din China a înregistrat o scădere a ratei sale spot față de februarie 2024, deoarece piața s-a răcit după Anul Nou Lunar. Rata spot din China către Europa a scăzut cu 3% de la lună la lună la 3,64 USD/kg. Cu toate acestea, a crescut cu 5% față de anul precedent.

În mod similar, rata spot pe piața din China către SUA de 4,06 USD/kg a scăzut cu 2% lunar, deși anual creşterea a fost de 15%.

Piața de ieșire din America de Sud a înregistrat cel mai mare declin. Pe măsură ce cererea de pe piața florală s-a diminuat, rata spot de mărfuri aeriene din America de Sud către SUA a scăzut cu 12% față de luna precedentă la 1,25 USD/kg în martie, în scădere cu 7% față de 2023. Piața dintre America de Sud și Europa a cunoscut o tendință similară, cu rate la vedere în medie de 1,75 USD/kg (-18% lunar și -11% anual).

În T1 2024, ponderea volumelor pe piața spot a reprezentat 43% din total – față de 31% în perioada corespunzătoare pre-pandemică.

În mod similar, în T1 2024, mai mulți expeditori s-au îndepărtat de la contractele globale de marfă aeriene pe termen lung la angajamente de capacitate pe termen scurt, contractele pe trei luni reprezentând 41% din toate contractele nou negociate în acest trimestru, în creștere cu 18% faţă de trimestrul precedent. Preferința pentru contracte pe șase luni a scăzut cu 23% față de trimestrul precedent.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut