Industria americană de transport are o problemă de generație nouă: unul dintre principalii operatori de rețele de telefonie mobilă se pregătește să dezactiveze un tip mai vechi de conectivitate, iar asta ar putea împiedica circulația a până la sute de mii de camioane.

Operatorul AT&T, responsabil pentru un sfert din piața de comunicații din SUA, a decis să închidă rețelele 3G din 22 februarie. Asta înseamnă că toate dispozitivele care au funcționat pe tehnologia 3G, în timp ce erau conectate la AT&T, au devenit complet inutile.

În cazul telefoanelor mobile, problema nu este gravă. Tuturor deținătorilor de dispozitive mai vechi li s-a oferit o livrare gratuită de echipamente noi. Mai rău este pentru miile de camioane de pe drumuri, ale căror sisteme telematice și tahografe se bazează pe conectivitate 3G. Trebuie remarcat că tahografele americane sunt de foarte multe ori pur și simplu telefoane sau tablete, echipate cu aplicații adecvate și conectate la calculatorul maşinii.

După cum au estimat cercetătorii ABI Research, ar putea exista până la 350.000 de camioane în America ale căror proprietari – în mare parte mici companii de transport – sunt acum nevoiți să înlocuiască echipamentele sau să caute un nou operator. În caz contrar, aceștia pot avea o problemă cu trecerea oricărui control al timpului de lucru sau obținerea unei comenzi, mai ales în cazul remorcilor frigorifice, unde telematica joacă un rol important.

AT&T este primul operator din SUA care a oprit conectivitatea 3G, trecând complet la tehnologiile 4G (LTE) și 5G. Alte companii americane au planificat-o pentru ultimele luni ale lui 2022.

În Europa, o astfel de hotărâre nu va afecta industria transportului rutier, pentru că tahografele europene funcționează pe principii complet diferite.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare