În ultimii cinci ani, numărul de linii secundare operaționale active din Austria a scăzut considerabil. Clubul austriac de transport (VCÖ) solicită acum un centru de consiliere pentru a sprijini firmele să se mute pe calea ferată.

Chiar dacă din punct de vedere politic se doreşte transportul feroviar a tot mai multă marfă, companiile din Austria transportă din ce în ce mai puține mărfuri pe calea ferată. Şi asta pentru că numărul de linii secundare operaționale active a scăzut cu aproximativ 10% în ultimii cinci ani, de la 643 la 579. Aceasta înseamnă că aproape 400 din cele 950 de astfel de linii operaționale nu sunt active. În plus, cantitatea de mărfuri transportată pe rețeaua feroviară a scăzut cu aproape 5 milioane de tone în 2020. Cu toate acestea, declinul nu este un efect al pandemiei de coronavirus. „Există o nevoie urgentă de inversare a tendințelor în acest domeniu; în caz contrar, obiectivele climatice stabilite pentru 2030 vor fi ratate în mod semnificativ, ceea ce ar duce la costuri ridicate“, spune expertul VCÖ, Michael Schwendinger. În aprilie, Curtea de Conturi a stabilit potențiale amenzi de până la nouă miliarde de euro pentru neîndeplinirea obiectivelor climatice.

Cota Austriei de transport feroviar de marfă este încă peste nivelul UE

VCÖ solicită înfiinţarea unui centru consultativ pentru a sprijini companiile în trecerea lor la transportul feroviar. În plus, organizația critică faptul că, în ciuda subvențiilor, companiile au rămas blocate în mare parte pe costurile pentru o linie operațională. Conexiunea la rețeaua rutieră, pe de altă parte, este plătită integral de sectorul public.

Cu toate acestea, 97,5 milioane de tone de mărfuri au fost încă transportate pe calea ferată în 2020, ceea ce, potrivit VCÖ, a făcut posibilă evitarea a 5,6 milioane de călătorii cu camioanele. În medie, în UE, Austria, cu o pondere a transportului feroviar de marfă de 28%, este încă mult peste media UE de 18%.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut