Cererea de transport feroviar de marfă este în creștere, iar Austria investește resurse semnificative într-un coridor din axa europeană TEN-T. Acesta este traseul central care ajunge din Linz la Selzthal (linia Pyhrn-Schober), care leagă nordul de sud, între Westbahn (coridorul principal al țării între Viena, Linz și Salzburg) și calea ferată Rudolfian. Astfel este legat centrul de sud-estul Europei, reprezentând un pod către porturile Trieste, Koper și Rijeka, şi cu porturile Pireu și Istanbul în fundal.

Primele lucrări de modernizare la Linz-Selzthal, inițial cu o singură cale, au început în anii 1980, cu așezarea celei de-a doua căi pe tronsoane selective. Acum, alte lucrări sunt incluse în planul-cadru de investiții 2022-2027, potrivit Trasporto Europa. Angajamentul financiar în această fază presupune o cheltuială de 148 de milioane de euro și vizează patru loturi de lucrări. Linia de cale ferată de la Linz la Selzthal are o lungime de 104 km, din care aproximativ 20 km sunt cu șină dublă.

Proiectul în derulare prevede amenajarea unei a doua căi, pentru traversarea dinamică a trenurilor, fără a le obliga să piardă timp în opririle din gară. De acest model beneficiază mai ales trenurile de marfă. Lucrările privesc și faza a doua a adaptării tunelului Bosruck, de 4.766 m, renovat parțial în 2016, pentru limita de viteză ridicată de la 70 la 100 km/h. În 2040 este planificată construcția unui nou tunel care reprezintă adevăratul salt de calitate pentru acest coridor, întrucât are un traseu care va permite trecerea trenurilor grele de marfă fără o locomotivă suplimentară cu dublă tracțiune.

Lucrările la Pyhrn-Schober fac parte din planul-cadru de investiții aprobat de guvernul austriac pentru perioada 2022-2027, cu un angajament total de 18,2 miliarde de euro. Planul include, de asemenea, o creștere a capacității de transport de marfă cu posibilitatea de a circula trenuri mai lungi și mai grele și, prin urmare, mai competitive.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare