La nivel mondial, se aşteaptă în 2024 cu 11% mai multe falimente ale companiilor faţă de anul trecut. După cifre record înregistrate în Belgia, Polonia, Regatul Unit sau Germania, şi Austria este amenințată cu al patrulea cel mai mare număr de falimente din istorie (6.500 de companii). În 2025, Germania (+4%), împreună cu Portugalia (+8%), Grecia (+8%), Italia (+4%), România (+3%) și Spania (+1%), vor fi între puținele țări din UE în care numărul falimentelor companiilor va continua să crească.
Asigurătorul austriac de credit Acredia consideră că insolvența corporativă globală va crește mai puternic decât se presupunea. „La începutul anului, ne așteptam să înregistrăm cu 9% mai multe falimente ale companiilor la nivel mondial în 2024”, spune Gudrun Meierschitz, CEO al Acredia. „Dar activitatea de insolvență a crescut atât de mult, încât a trebuit să corectăm prognoza la 11%.”
Potrivit studiului Acredia, realizat în colaborare cu Allianz Trade, Austria se confruntă cu al patrulea cel mai mare număr de falimente corporative după 2005, 2006 și 2009. Până la sfârșitul anului, până la 6.500 de companii ar putea intra în insolvență. Aceasta corespunde unei creșteri de 20%. Construcțiile și industria hotelieră sunt deosebit de afectate.
„Presupunem că a fost atins vârful dinamicii insolvenței. În următorii doi ani ne așteptăm la o ușoară relaxare, deși la un nivel ridicat, potrivit prognozei, numărul insolvențelor corporative ar trebui să scadă cu 8% în 2025 și cu încă 11% în 2026.
La nivel internațional, se așteaptă o creștere de 11% în 2024, iar în UE chiar de 14%. În 2025, insolvența corporativă globală este de așteptat să crească cu încă două procente, în timp ce se așteaptă o scădere de 5 procente în UE. O redresare globală nu va avea loc până în 2026.
Principalele ţări afectate în acest an sunt Canada (+39%), Singapore (+39%) și Brazilia (+33%), în Europa sunt Țările de Jos (+35%), Irlanda (+33%) , Suedia (+29%) și Grecia (+27%).
O creștere de 25% este prognozată pentru cel mai important partener de export al Austriei, Germania, în acest an. În 2025, Germania (+4%), împreună cu Portugalia (+8%), Grecia (+8%), Italia (+4%), România (+3%) și Spania (+1%), vor fi unul dintre puținele țări din UE în care numărul falimentelor companiilor va continua să crească. „Creșterea neașteptat de puternică a insolvenței corporative se datorează cererii reduse, incertitudinii geopolitice continue și condițiilor inegale de finanțare”, spune Gudrun Meierschitz. „Pe de altă parte, reflectă normalizarea evenimentelor globale de insolvență.”
La nivel mondial se înregistrează mai multe falimente de companii, în special în sectoarele construcțiilor, comerțului cu amănuntul și serviciilor, iar nivelul datoriilor este, de asemenea, în creștere. Este izbitor nivelul record al insolvențelor majore, Europa de Vest fiind deosebit de afectată. Acest lucru vine și cu riscul pierderii locurilor de muncă. Până în 2025, până la 1,6 milioane de locuri de muncă ar putea fi în pericol în Europa și America de Nord, marcând cel mai înalt nivel dintr-un deceniu.
Scăderea ratelor dobânzilor aduce o ușurare, dar nu este destul pentru afacerile în dificultate. „Deși ratele mai mici ale dobânzilor reduc costurile îndatorării și îmbunătățesc fluxul de numerar, ele nu rezolvă provocările financiare ale companiilor”, încheie Gudrun Meierschitz.