În cadrul Regulamentului privind forța calificată de muncă, Ministerul Federal al Muncii și Afacerilor Economice stabilește anual ocupațiile care vor lipsi pentru anul următor. Lista 2024, care a intrat recent în faza de evaluare, include în Austria un număr record de 110 ocupații naționale și 48 de ocupații regionale, dar lipsesc șoferii de camion. În schimb, pentru prima dată sunt listate locuri de muncă în mobilitate.

Omiterea şoferilor reprezintă o amenințare uriașă la adresa securității aprovizionării în Austria. „Mulți oameni uită că transportul public funcționează și cu combustibilul livrat de camioane”, explică Markus Fischer, președintele diviziei de transport de marfă din cadrul Asociației Camerei de Comerț din Austria (WKÖ).

Potrivit Foro Transporte Profesional, Metoda actuală de întocmire a listei ocupațiilor rare ignoră complet realitatea profesională: sunt luate în considerare doar posturile care necesită pregătire profesională completă în sensul unei calificări de ucenicie. Însă acest lucru nu este absolut necesar pentru ca șoferii de camion să practice profesia.

Această profesie este deficitară de mult timp. Potrivit Institutului de Cercetare Economică și Educațională, șoferii ocupă locul al patrulea în Clasamentul ocupaţiilor fără candidați. „Acest exemplu arată clar că metoda actuală de calcul este complet inadecvată pentru a reflecta realitatea sectorului”, se plânge Fischer.

Asociația de transport de marfă a Camerei de Comerț austriece solicită guvernului austriac să acționeze rapid: este urgent ca profesia de șofer de camioane să fie inclusă în lista ocupațiilor deficitare până în 2024.

Pentru a reprezenta în mod realist deficitul de șoferi de camion din țară, Fischer solicită, de asemenea, ca certificatul de calificare a șoferului să fie recunoscut ca formare profesională completă relevantă, în conformitate cu secțiunea 12a din Legea privind ocuparea forței de muncă pentru străini.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut