Trecerea de la depozitarea clasică a mărfurilor la un sistem semi sau complet automatizat pentru depozitare este o necesitate impusă de permanența situației lipsei forței de muncă, dar și de impredictibilitatea pieței în contextul economic și politic actual, la nivelul Uniunii Europene. Astfel de soluții scalabile, lansate la finalul anului 2022, s-au dovedit a fi flexibile și surprinzător de accesibile, aducând deja profit clienților STAMH din Germania, Belgia, Cehia, Franța, SUA, care activează în industrii cheie precum retail, automotive, dar și producătorilor din industria alimentară.

Păstrând focusul în zona automatizării fluxului de marfă, pornind de la producătorii de materii prime și până la depozitele sau centrele de distribuție, cel mai recent exemplu de implementare a unui sistem automatizat pentru depozitarea, preluarea și livrarea mărfurilor vine de la un producător de chips-uri, lider de piață în domeniu. Sistemele de depozitare implementate sunt gândite astfel încât operatorul să utilizeze un card de acces sau un cod PIN pentru a intra în zona unde găsește doar paleții pe care trebuie să îi gestioneze. Bunurile paletizate sunt aduse la operator pe o linie de pallet-flow, cu ajutorul platformelor Atlas 2D furnizate de STAMH Systems.

Așteptări raportate la piața locală

Cu o dinamică a pieței încă dificil de previzionat prin prisma războiului, dar și a adâncirii problemelor cu forța de muncă, nevoia de a scădea costurile per produs manipulat, dar și a prețurilor de la raft, împinge furnizorii de servicii logistice către urgentarea luării unei decizii privind automatizarea depozitelor. Lanțul logistic trebuie să fie mult mai flexibil și rapid pentru a asigura competitivitatea afacerilor în piață, dar și pentru obținerea unei profitabilităţi cât mai mari.

„Suntem permanent aproape de clienții noştri, identificând aplicațiile ce pot fi automatizate și analizând modul în care această schimbare impactează evoluția afacerii. Ulterior agreării soluției tehnice, decizia rămâne la fiecare beneficiar în parte, după calculele ROI-ului pe noul proiect, în funcție de cheltuielile pe care le are. Noi pregătim beneficiarii din punct de vedere tehnic, ei decid cu privire la rentabilitatea și momentul investiției”, a explicat Mihai David, Administrator STAMH Systems.

Atlas 2D, sisteme automate pentru toate tipurile de depozite

Dedicate proceselor de depozitare/preluare marfă, atât pentru produsele finite cât și pentru materiile prime, echipamentele Atlas 2D se pliază perfect în aplicațiile de mișcare mărfuri paletizate în depozite. Cu o sarcină utilă de maximum 1.500 kg, aceste platforme pot opera și în depozitele frigorifice, un avantaj prin care reduc semnificativ costurile generate de achiziționarea unor echipamente de manipulat marfă mult mai scumpe, special fabricate pentru utilizarea la temperaturi controlate. În calculele ROI pe o perioadă între 2,5 și 3 ani, este deja dovedită o minimizare a costurilor cu forța de muncă prin reducerea numărului de operatori necesari în depozit, fără a modifica aplicația sau numărul de SKU.

„Scopul nu este să vindem echipamente, ci să identificăm aplicațiile pentru care aceste echipamente pot aduce un beneficiu real. Încercăm să oferim în piață o altă variantă de a vedea aceste operațiuni, prin cifrele pe care le pot obține în urma modernizării aplicațiilor cu aceste echipamente și a avantajelor obținute la finalul exercițiului financiar/a perioadei bugetare”,  precizează Mihai David, Administrator STAMH Systems.

Așadar, pot fi luate în considerare nu doar îmbunătățirea modului de lucru, dar și cheltuielile pe care le poate reduce utilizatorul.

Avantajele platformelor Atlas 2D

Scalabilitate: în funcție de evoluția aplicației – se pot adăuga unități suplimentare, fără a fi necesare modificări ale soluției de bază

Automatizare: schimbă direcția de deplasare între culoarele de operare, mișcările putând fi controlate prin sistemul STC (Traffic Control Software)

Flexibilitate: se adaptează oricărui tip de depozit, putând fi combinate zone cu diferite adâncimi de depozitare

Eficientizare: indiferent de înălțimea depozitului

Fiabilitate: ușoare și eficiente energetic, cu interfață standard pentru conectarea la WMS-ul aplicației

Tehnologie: Industry 4.0 ready

Despre STAMH Systems

STAMH Systems este parte a STAMH Group, un lanț internațional de companii care operează în Bulgaria, Grecia, România, Rusia, Italia, Republica Macedonia și Republica Serbia. Prezent pe piața globală de peste 20 de ani, STAMH Group oferă cele mai avansate soluții de depozitare și tehnologii inovatoare pentru maximum de rentabilitate.

În România, STAMH Systems deține o experiență de peste 7 ani și un portofoliu de peste 300 de clienți din industria auto, alimentară, farmaceutică, IT, comerț electronic, retail, logistică și cosmetice.

Pentru mai multe exemple video, puteţi vizita https://stamh.com/ro/video/1

sau puteţi contacta compania la office.ro@stamh.com sau la telefon: 0791.678.264.

*Articolul a fost publicat în revista Logistic Post nr. 3 / iulie 2023, disponibilă pentru răsfoire AICI.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 4 – octombrie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare