Bulgaria și Grecia pun bazele dezvoltării mobilității autonome în regiune prin implementarea unui proiect susținut parțial de UE, care prevede instalarea de echipamente de comunicații 5G de-a lungul autostrăzii Sofia-Salonic până în 2025, pentru a facilita utilizarea vehiculelor autonome. Proiectul va permite urmărirea camioanelor, în timp ce dezvoltarea rețelei va face posibilă testarea în condiții reale a vehiculelor autonome care se deplasează pe un traseu stabilit fără șofer.

Jumătate din investiția de 11 milioane de euro pentru coridorul 5G este asigurată de Comisia Europeană, iar restul prin investiții private ale unui operator de telefonie mobilă din Grecia şi Bulgaria, a declarat pentru Euractiv ministrul adjunct al transporturilor și tehnologiilor informaționale din Bulgaria, Zlatina Nikolova.

În 2018, Bulgaria, Grecia și Serbia au semnat un acord comun pentru a dezvolta coridoare 5G transfrontaliere care să permită testarea mașinilor autonome şi chiar şi trecerea lor prin controlul la frontieră.

În 2022, proiectul a început fără participarea Serbiei. „Scopul proiectului este de a conecta mai întâi Sofia cu orașul-port grecesc Salonic, cu perspectiva dezvoltării mobilității autonome de-a lungul principalelor coridoare de transport din Balcani”, a explicat Nikolova.

Ruta Sofia-Salonic va deveni operațională atunci când operatorii bulgari și greci își vor conecta rețelele, permițând urmărirea mărfurilor chiar și după ce camionul trece granița. Toate datele înregistrate din camioane de către operatorul bulgar vor fi transferate automat în Grecia prin rețeaua 5G.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut