Din această săptămână se aplică noi reguli pentru efectuarea cabotajului. Printre acestea se numără perioada de „recool-off” (răcire) de patru zile, adică interzicerea cabotajului suplimentar într-o anumită țară. Se impune după ce limita rutelor de cabotaj, atât cantitativă, cât și cea legată de timp, a fost epuizată.

Săptămâna trecută a fost agitație în jurul pliantului BAG (menţionat aici), potrivit căruia perioada de „cool off” ar trebui să aibă loc în țara de înmatriculare a vehiculului. Se pare însă că a fost o greșeală a serviciilor de control germane. Întoarcerea în țara de înmatriculare nu este obligatorie, şi, ca urmare, BAG a publicat o nouă versiune a pliantului său, fără mențiunea „țara de origine”, observă 40ton.net.

După modificări, prospectul furnizează următoarele informații: „După numărul maxim de sarcini de cabotaj permis într-un stat membru sau după șapte sau trei zile în acel stat membru, nu vor mai fi permise rute de cabotaj în acea țară cu același vehicul. Pentru a relua cabotajul într-o anumită țară, trebuie respectată perioada de răcire de patru zile.”

De exemplu, dacă un camion polonez folosește limita de cabotaj, de exemplu în Germania, nu înseamnă că trebuie să se întoarcă în Polonia. El poate efectua rute către alte țări sau în alte țări, cu condiția să nu mai efectueze un alt cabotaj în Germania timp de patru zile.

Aceasta impune și o obligație suplimentară. În timpul inspecției, șoferului i se poate cere să prezinte documente de transport din perioada „recool off”. În acest fel, va dovedi că munca prestată în perioada respectivă nu a încălcat interdicția de patru zile a cabotajului.

Fluturașul BAG revizuit în limba germană este disponibil aici.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare