Marea majoritate a statelor federale arată o scădere a kilometrajului comparativ cu luna precedentă: 9 din 13 state federale prezintă o scădere de peste 1,5% și sunt situate în jumătatea de nord a ţării. Acesta este rezultatul noului tip de index de kilometraj, „Mautverkehr KOMPAKT”, realizat de Oficiul Federal pentru Transportul de Mărfuri (BAG), care a fost publicat pentru prima dată în iulie. Cel mai mare declin se înregistrează în Saxonia, cu 2,6%. În statele federale din sud se poate observa o contracţie mai mică (între 0% şi 1,5%) şi chiar o ușoară creștere în Saarland.

Indicele kilometrajului de taxare a camioanelor scade la cel mai jos nivel al anului. După o uşoară creştere înregistrată în iunie, iulie a raportat o scădere de 1,4% comparativ cu luna precedentă. Mai mult, indicele din iulie este cu 1,1% sub media ultimelor 24 de luni. La limita actuală, însă, valoarea este încă peste nivelul de dinaintea pandemiei de Covid 19. Indicele se bazează pe calendarul și kilometrajul ajustat sezonier al vehiculelor cu taxă cu cel puțin patru osii pe autostrăzile federale.

Potrivit BAG, valorile maxime săptămânale neajustate scad pe parcursul lunii. Valoarea maximă zilnică neajustată este de aproximativ 169 de puncte, pe 5 iulie. Cea mai mică valoare a zilei lucrătoare apare vineri, 29 iulie, cu aproximativ 121 de puncte. Media ajustată pe 7 zile este, de asemenea, în scădere, cu 1,7 puncte.

Cu toate acestea, ponderea kilometrajului vehiculelor poloneze și lituaniene este mai mare decât înainte de pandemia de Covid-19. Cota de kilometraj a vehiculelor poloneze a crescut cu 2,8 puncte procentuale, comparativ cu iulie 2019, și este acum de 21,6% (iulie 2019: 18,8%). Ponderea camioanelor lituaniene crește de la 3,2% în iulie 2019, la 3,8% în iulie 2022. Mai mult de jumătate din kilometraj este acoperit de vehiculele autohtone și e mai jos față de iulie 2019. Ponderea a scăzut cu 2,1 puncte procentuale, de la 53% la 50,9%.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare