După ce i-a cerut, fără succes, comisarului european pentru transport, Adina Vălean, să ia măsuri împotriva restricțiilor de tranzit impuse de Austria vehiculelor comerciale, ministrul Transporturilor din Bavaria, Kerstin Schreyer, s-a adresat săptămâna trecută, pe 2 noiembrie, direct președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. După ce a explicat că aceste interdicții „nu duc nicăieri, pentru că nu reduc traficul, ci doar îl împiedică, provocând probleme uriașe de trafic, aglomerație și obstacole care pun în pericol traficul rutier, șoferii de vehicule grele trebuind să plătească prețul”, ministrul bavarez adaugă că nici măcar nu sunt utile pentru climă, deoarece ambuteiajele cresc emisiile vehiculelor.

Schreyer precizează că interdicțiile pot fi acceptabile doar în cazul unei „urgențe excepționale și grave, pentru a evita blocarea traficului”, în timp ce practica austriacă actuală nu se încadrează în acest context și mută problema peste granițe. „Săptămâna trecută, o măsură decisă în foarte scurt timp a dus la un blocaj în trafic de 50 de kilometri pe A93 și A8. Potrivit presei, provincia Salzburg are în vedere acum introducerea de doze de trafic pentru mașini la punctul de trecere a frontierei Walserberg de pe A8.”

Kerstin Schreyer cere așadar o „poziție clară” din partea Comisiei Europene pentru a stabili dacă „restricțiile care limitează libera circulație a persoanelor și a mărfurilor sunt compatibile cu dreptul comunitar. „Rog președintele von der Leyen să insiste în faţa Austriei asupra respectării tratatelor europene, dacă este necesar chiar şi în fața Curții Europene de Justiție. Iar austriecilor le spun că această atitudine nu este una de vecin bun!”

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 4 – octombrie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare