Belarus a răspuns sancțiunilor UE, iar acum toate camioanele care intră în țară din Polonia și Lituania trebuie să folosească sigilii, după cum anunţă Asociația Transportatorilor Rutieri Internaționali (BAMAP). Decretul a intrat în vigoare pe 9 decembrie 2021.

Pe 7 decembrie, Portalul Național al Republicii Belarus a publicat modificările aduse decretului privind utilizarea sigiliilor de navigație. Potrivit documentului, toate transporturile rutiere care efectuează transport internațional de mărfuri din Polonia și Lituania către Belarus trebuie să folosească sigilii de navigație.

Guvernul din Belarus a dublat, de asemenea, tariful pentru serviciile de sigilare și urmărire. Costul sigiliului va fi de 10 unități de bază (aproximativ 100 EUR), inclusiv TVA, după ce anterior fusese de 5 unități de bază (50 EUR).

Această obligație nu se va aplica mărfurilor în tranzit prin Polonia și Lituania din regiunea Kaliningrad a Federației Ruse, precum și vehiculelor grele pentru a căror trecere este necesară o autorizație specială.

Asociația Transportatorilor Rutieri Internaționali din Polonia (ZMPD) consideră că aceasta este o veste proastă pentru antreprenorii polonezi.

„Costurile vor fi suportate de către transportatori, care vor pierde timpul la cozi pentru înregistrare. Nu știm care va fi disponibilitatea sigiliilor, așa că timpul de tranzit poate crește. Aceasta este, de asemenea, o veste proastă şi pentru utilizatorii de carnete TIR și o încercare de a deturna clienții din sistem”, spune Joanna Popölek, director adjunct al Departamentului de transport al ZMPD.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut