În timpul ultimei sale sesiuni de dinainte de vacanţă, guvernul flamand a aprobat planul de extindere a rețelei de drumuri în Flandra pe care camioanele vor fi taxate în funcţie de kilometraj. Harta, publicată de Transportmedia.be, arată că este vorba despre 686 km suplimentari care vor fi taxaţi de la 1 ianuarie 2024 (+30%).

Regiunile cele mai afectate de aceste extinderi ale rețelei sunt Limburg, Kempen și zona dintre Gent și coastă. Există trei tipuri de extinderi: pe drumuri regionale situate în zonele portuare (Anvers, Gent, Zeebrugge și Oostende), drumuri principale (de ex., N49 între Zelzate și Knokke) și alte rute pe care există prea mult trafic de tranzit. În acest din urmă caz, multe drumuri sunt adăugate reţelei ca urmare a infrastructurii lor de ciclism și/sau a proximității școlilor. Acesta este cazul, de exemplu, pentru întreg N32, dintre Bruges și granița cu Franța.

Deşi unele tronsoane propuse sunt încă în faza de propunere, șeful Federației Belgiene de Transport (UPTR), Michael Royle, spune clar: „Să nu ne facem iluzii – nu există loc de negociere; toți cei 686 de kilometri vor fi taxați de la 1 ianuarie 2024.”

O altă preocupare pentru transportatori este justificarea dată de guvernul flamand pentru includerea a 111 km de drumuri portuare în rețeaua Viapass. „Oficial, intenția este de a încuraja o schimbare modală către căile navigabile și căile ferate. Timpul va spune dacă această prognoză se adeverește, dar sunt deja foarte sceptic și o văd în principal ca o creștere a taxelor deghizată în măsură climatică ce va avea un efect nul asupra diviziunii modale. Termenul «transfer modal» este folosit doar ca pretext pentru a majora taxa de drum.”

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut