Dacă înainte măsura de reținere a permisului pentru 8 zile era aplicată în Belgia doar pentru încălcările grave ale legislației, acum aceasta a fost extinsă și pentru fapte precum depășirea limitei de greutate sau, mai nou, pentru folosirea telefonului mobil la volan. Măsura se aplică imediat, astfel că, pentru continuarea cursei va trebui desemnat un alt șofer.

Inițiativa aparține uneia dintre municipalitățile belgiene care a emis un proiect local ce acoperă provincia Oost-Vlaanderen, dintre Anvers, Bruxelles, Kortrijk și Brugge (fără a include aceste orașe). Aici are loc o acțiune amplă de control, care se pare că va dura până pe 20 mai, în cooperare cu parchetul local.

Reținerea permisului se poate aplica tuturor șoferilor care vor folosesc telefonul la volan, în timp ce îl țin în mână, potrivit organizației „Transport in Nood”. În plus, așa cum au relatat primii șoferi care au primit această sancțiune, retragerea de 8 zile a dreptului de a conduce este imediată. Cu alte cuvinte, șoferul nu primește permisiunea temporară de a conduce, deci transportatorul trebuie să-l înlocuiască imediat cu un alt angajat. Iar pentru recuperarea permisului, șoferii au primit ordin să se prezinte la o anumită secție de poliție după opt zile.

Retragerea dreptului de a conduce pentru 8 zile este o formă suplimentară, opțională de pedeapsă în dreptul belgian, care poate fi impusă în afara mandatului. Până acum, belgienii au folosit așa ceva în cazul încălcărilor deosebit de grave ale regulilor, dar recent au început să o folosească și pe scară largă, în cadrul acțiunilor organizate.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare