Pe 4 ianuarie, Germania a devenit a 31-a țară care a ratificat protocolul eCMR. Fiind cea mai mare țară de tranzit din Europa, Germania a fost ultimul obstacol important pe drumul către utilizarea pe scară largă a eCMR în Europa de Nord. În Uniunea Europeană există însă câteva țări care încă nu recunosc oficial documentele electronice, inclusiv Belgia, despre care se crede că este puțin probabil să se digitalizeze în curând.
Belgia este în prezent implicată într-un proiect pilot cu celelalte două țări din Benelux, Olanda şi Luxemburg. Prin urmare, eCMR este permis, dar numai pentru transportul care se efectuează în propria țară sau într-una dintre celelalte două țări din Benelux. Prin urmare, nu este posibil ca un transportator belgian să utilizeze eCMR pentru transport internațional în afara Beneluxului, explică transportmedia.be. Întrebat dacă Belgia va semna protocolul eCMR în viitorul apropiat, ministrul belgian al mobilității, Georges Gilkinet, a răspuns: „Ușurarea vieții tuturor, în special prin digitalizarea anumitor formalități, este o chestiune de bun simț. De aceea, Benelux a pus bazele unui proiect pilot în acest domeniu. În rest, sper că vor exista toate garanțiile de securitate necesare înainte de a lua în considerare o eventuală semnare a acestui protocol.” Trebuie remarcat faptul că proiectul pilot Benelux nu a împiedicat Olanda să fie prima țară care a ratificat protocolul în 2009, şi nici Luxemburgul, la 26 decembrie 2017.
Cu alte cuvinte, în cazul Belgiei, ratificarea rapidă este puțin probabilă. Acest lucru este confirmat de Philippe Degraef, directorul Febetra: „Suntem încă în discuții, dar nu este o prioritate de vârf pentru cabinet. În plus, proiectul pilot din Benelux se va încheia abia în 2024.”

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 2 – aprilie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare