În condiţiile actuale, sub ameninţarea bombardamentelor şi cu o infrastructură deteriorată, rutele către Ucraina nu mai prezintă interes aproape deloc, mai ales că nici înainte de război aceasta nu era o destinație chiar populară sau profitabilă. Cu toate acestea, Comisia Europeană a emis un apel conform căruia transportatorii ar trebui să accepte şi cursele extrem de necesare către Ucraina, pentru a asigura securitatea alimentară a Europei.

Ucraina este unul dintre cei mai mari furnizori de cereale din lume, iar Uniunea Europeană depinde în mare măsură de importurile din această țară. Deci, fără aprovizionare din Ucraina, ne-am putea confrunta cu o creștere fără precedent a prețurilor la alimente în magazine.

Până acum, până la 90% din cereale părăseau Ucraina pe nave prin Marea Neagră. În prezent, însă, această cale este întreruptă din cauza acțiunilor Marinei Ruse. Transportul feroviar este, de asemenea, problematic, deoarece Ucraina folosește un ecartament diferit de majoritatea țărilor Uniunii Europene. De aici, ideea UE de a trimite masiv camioane în Ucraina. Pentru a satisface cererea, ar trebui să transporte 20 de milioane de tone de cereale în trei luni, ceea ce se traduce prin aproape un milion de remorci pline.

Comisia Europeană realizează că disponibilitatea transportatorilor de a lucra singuri nu va fi suficientă aici. Este necesară eficientizarea pe cât posibil a transporturilor prin reducerea cozilor, facilitarea organizării logisticii şi asigurarea certitudinii comenzilor. Prin urmare, Comisia propune crearea unei platforme speciale de internet a UE dedicată organizării întregului proiect. De asemenea, se lucrează la planuri de deschidere a unor benzi speciale la granițele UE-Ucraina, destinate transportului rapid de cereale.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare