Bulgaria a înăsprit în special pedepsele pentru conducerea în stare de ebrietate sau sub influenţa substanţelor interzise și a introdus dreptul de a confisca vehiculele pentru anumite infracțiuni, anunţă Roadpol.

Pedeapsa pentru un șofer care a cauzat decesul pe drum în stare de ebrietate sau sub influenţa substanţelor interzise, nu are permis de conducere sau a fugit de la locul unui accident, va fi de minimum 5 ani de închisoare. Anterior, pentru aceste infracțiuni, pedeapsa era de la 3 la 15 ani de închisoare, iar în cazurile deosebit de grave – de la 5 la 20 de ani. Parlamentarii au ridicat limita inferioară și au convenit să o stabilească de la 5 la 15 ani și, respectiv, de la 10 la 20 de ani. Aceştia au mărit și pedeapsa pentru cauzarea morții într-un accident din neglijență, de la închisoare 2 – 6 ani, iar în cazuri deosebit de grave 3 – 10 ani, la 3 – 8 ani, respectiv 10 – 20 de ani.

Când decesul survine din neglijență în timpul conducerii unui vehicul, se prevede închisoare de la 3 la 8 ani. Dacă fapta a fost săvârșită în stare de ebrietate sau după consumul de substanțe interzise sau dacă o persoană fără indicații medicale refuză să fie testată pentru alcool și (sau) substanțe psihotrope, ori a cauzat vătămare corporală sau moartea a mai mult de o persoană, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani, iar în cazuri deosebit de grave – de la 10 la 20 de ani. Aceeași pedeapsă se prevede și în cazurile în care persoana care a săvârșit omor din culpă a fugit de la locul accidentului sau a condus fără permisul de conducere necesar, precum și după depășirea cu peste 50 km/h a limitei de viteză în zonă populată.

În plus, instanța va putea confisca în favoarea statului un vehicul folosit la comiterea unei infracțiuni, dacă este proprietatea celui de la volan. Atunci când contravenientul nu este proprietar, acesta poate fi amendat într-un cuantum egal cu valoarea vehiculului.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut