Un obstacol netarifar în cererile de viză a apărut pe partea transporturilor din Turcia. Bulgaria, care nu mai acceptă vize Schengen pentru șoferii turci decât pentru tranzit, a impus ca aceştia să obțină o viză bulgară pentru transporturile bilaterale.

Transportatorii internaționali din Turcia au început să aibă probleme cu vizele pentru Bulgaria, în care au intrat cu viză Schengen până în mai. Potrivit informațiilor oferite de Asociația Internațională a Transportatorilor din Turcia (UND), în sfera noii aplicații pe care Bulgaria a demarat-o în ultimele săptămâni, șoferii de TIR care au viza Schengen nu au voie să descarce sau să ducă mărfuri în Bulgaria. În timp ce Bulgaria permite doar tranzit cu viză Schengen, ea solicită o viză bulgară pentru încărcare și descărcare în țară. Subliniind că șoferii care descarcă cu viză Schengen sunt supuși sancțiunilor penale în Bulgaria, oficialii UND au declarat că Ministerul Afacerilor Externe are de ceva vreme inițiative cu misiunile Bulgariei în Turcia pentru a elimina această practică, pe care o descriu drept „non -tarifară”. Cu toate acestea, încă nu s-au obținut rezultate pozitive.

Cetăţenii turci şi oamenii de afaceri se confruntă cu mari dificultăţi în problemele vizelor de ceva vreme. În special în cererile de viză Schengen, nu numai că perioada de programare este tot mai lungă, dar se înregistrează şi un număr tot mai mare de respingeri. Rata de respingere a cererilor de viză Schengen, care a fost de 15% anul trecut, a crescut la 50% anul acesta. Zeynep Gürcanlı, expert în politică externă și unul dintre colaboratorii ziarului Ekonomi, a sfătuit lumea afacerilor din Turcia să se adreseze Curții Europene de Justiție cu privire la „concurența neloială” în ceea ce privește vizele Schengen. „Se poate face presiune asupra acestei probleme cu o cerere documentată cu dovezi că afacerea este împiedicată de concurență neloială. Turcia este atât membru al Uniunii Vamale, cât și al Acordului de la Ankara. Remediul legal ar trebui evaluat rapid, cred că este necesar să se caute dreptate la Haga.”

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut