Compania globală agroalimentară Bunge va cumpăra 49% din grupul francez BZ Group, într-o mișcare care va consolida prezența Bunge în portul Rouen, cel mai mare terminal de export de cereale din Europa de Vest. Familia Buzelin (Grupul BZ) va păstra pachetul majoritar de 51%, anunţă compania. Grupul BZ, cu sediul în Normandia, colectează anual aproximativ 575.000 de tone de cereale, semințe oleaginoase și leguminoase în nord-vestul Franței și manipulează aproximativ 1,5 milioane de tone de mărfuri agricole pe an prin terminalul său de export din Rouen.

Cele două companii au declarat că legătura se va construi pe o „relație puternică de-a lungul anilor”, adăugând că „va oferi, de asemenea, oportunitatea de a extinde instalația din terminalul portuar din Rouen”.

Bunge, unul dintre cei mai mari comercianți de mărfuri agricole din lume, exportă deja prin Rouen, precum și prin alte nouă porturi din Franța, inclusiv prin marile centre de export Dunkirk, Montoir și La Pallice.

Anunţul nu a fost surprinzător, având în vedere utilizarea extensivă de către Bunge a Grupului BZ pentru a-și procura mărfuri de export şi interesul comerciantului internațional pentru Franța, pe fondul incertitudinii privind accesul la cereale din Marea Neagră.

Invazia Ucrainei, împreună cu impunerea de către Moscova a unei taxe la exportul de cereale în ultimele sezoane, au răcit interesul comercianților străini în cea mai mare țară exportatoare de grâu din lume. Un purtător de cuvânt al Grupului BZ a declarat că „noul context geopolitic a accentuat atractivitatea Franței și a portului Rouen”.

E prea devreme pentru a oferi detalii despre o potențială extindere a Rouen-ului, a spus purtătorul de cuvânt, refuzând în acelaşi timp să dezvăluie valoarea tranzacției. Acordul, care este supus aprobării de reglementare, nu presupune ca Bunge să dețină drepturi exclusive sau volume rezervate în silozul portului BZ, a adăugat purtătorul de cuvânt.

 

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare