Cifrele arată că Gazprom are probleme. Gigantul rus din industria gazelor naturale a anunţat că, în 2022, profitul său net a scăzut cu 41% față de anul precedent. De asemenea, compania a adăugat că nu va plăti dividende pentru a doua jumătate a anului trecut, ceea ce va avea drept consecinţă scăderea atractivităţii investiționale a companiei.

Potrivit Infostart.hu, profitul în 2022 a fost de 1.226 de miliarde de ruble (15,4 miliarde de dolari). Acțiunile Gazprom au scăzut cu aproximativ 4% la Bursa de la Moscova în urma știrii.

În condiţiile în care statul rus deține peste 50% din companie, Gazprom a citat drept motiv al scăderii taxa specială care trebuia plătită în a doua jumătate a anului pentru a crește veniturile bugetare. Însă compania e afectată şi de faptul că şi-a pierdut clienții europeni din cauza războiului din Ucraina. Sancțiunile directe occidentale nu i-au afectat exporturile la fel de mult ca pe cele ale majorității companiilor de stat rusești, dar exporturile sale au scăzut în continuare în volum cu aproape jumătate, la 101 miliarde de metri cubi. În acest timp, compania a încercat să-și consolideze activitățile de export prin creșterea livrărilor către China și alte piețe.

Famil Sadigov, vicepreședintele Gazprom, a remarcat că profitul de bază – adică profitul înainte de dobânzi, taxe și depreciere – a ajuns la 3,6 trilioane de ruble, adică e aproximativ același ca în 2021.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 4 – octombrie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare