Procesul de închidere a reprezentanței Căilor Ferate Lituaniene (LTG) în China a început. Acum, LTG se va concentra pe atingerea Orientului Îndepărtat prin Kazahstan, ocolind Federația Rusă.

Conducerea Căilor Ferate Lituaniene vede noi oportunități în acest sens. Pe de o parte, compania este mai concentrată pe stabilirea de legături mai strânse pe piața europeană și cu Ucraina, iar pe de alta, vede Kazahstan ca noua sa poartă către Orientul Îndepărtat și Asia Centrală.

Potrivit RailFreight, închiderea biroului chinez al LTG indică faptul că traficul Drumului Mătăsii Lituanian este în criză. Problemele au început mult mai devreme, în special în august 2021, când guvernul lituanian s-a opus în mod deschis Chinei cu privire la problema Taiwanului. În același timp, Lituania și Taiwan și-au anunțat intenția de a-și consolida legăturile prin deschiderea de reprezentanțe în fiecare țară. China nu a fost însă mulțumită de evoluția evenimentelor și și-a retras ambasadorul din Lituania, iar statul baltic a fost îndemnat să facă același lucru.

Astfel de relații dintre Lituania și China au afectat rapid legăturile de transport eurasiatice. În același timp, părțile s-au contrazis: China a susținut că politica nu va afecta transportul feroviar, iar Lituania a susținut că nu mai acceptă trenuri chineze. „Trenurile China-Europa nu au încetat să tranziteze Lituania către Kaliningrad. Nu s-au mai oprit însă pe meleagurile lituaniene, excluzând practic Lituania de pe Drumul Mătăsii. Iar containerele destinate pieței lituaniene erau descărcate la punctul de trecere a frontierei dintre Lituania și Kaliningrad, iar de acolo erau livrate cu camioane la Vilnius.”

În august 2022, China a decis să pună capăt cooperării cu Lituania în domeniul transportului internațional, ca răspuns la o vizită a unui oficial lituanian în Taiwan.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare