Căile Ferate Ucrainene (Ukrzaliznytsia) au crescut prețurile de transport de la data de 17 august, deși anunțaseră că vor lua această măsură de la 1 septembrie.

În acest sens, compania a trimis o adresă tuturor sucursalelor sale, anunţând că tarifele feroviare vor crește în două etape, prima fiind de 30%. Fără ultima scumpire, în ultimii 10 ani, tarifele au crescut cu 195%.

Asociația Europeană a Afacerilor a declarat că nu susține intenția autorităţii feroviare și a Ministerului Infrastructurii de a crește tarifele pentru transport deoarece majorarea nu a fost prevăzută în planul financiar consolidat  al CFU pentru 2021 și, astfel, nu era inclusă în propriile sale planuri financiare o creștere a costurilor logistice. În plus, nu există niciun calcul al costului transportului pe tipuri de marfă în nota explicativă a proiectului, ceea ce face ca următoarea creștere să nu fie una rezonabilă.

Camera de Comerț Americană a spus că scopul creșterii tarifelor rămâne neclar, deoarece în planul financiar al CF Ucrainene nu există pierderi din transportul de marfă. În plus, ATP a reamintit că CFU au crescut în mod repetat tarifele pentru transportul de marfă, ceea ce a forțat companiile să treacă la utilizarea modurilor alternative de transport, în urma cărora calea ferată a pierdut trafic și venituri.

Nevoia unei politici tarifare transparente este menționată și în „Strategia națională pentru creșterea investițiilor străine directe în Ucraina“, pregătită de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și de compania internațională Ernst & Young, comandată de Cabinetul de Miniștri. În opinia Ernst & Young este necesară în principal combaterea corupției prin creșterea transparenței, dar și dezvoltarea unui concept de reglementare a tarifelor de transport care să ajute la stabilirea unor preţuri rezonabile.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Alexandru Catană: Quehenberger Logistics îşi consolidează poziţia de top din România
Dacă începutul pandemiei a adus Quehenberger Logistics în situaţia de a apela la somaj tehnic pentru o parte din angajații săi, compania și-a continuat creșterea ajungând în prezent la cea mai mare su...

Căutare