Din cauza conflictului dintre Rusia și Ucraina, atenția către coridoarele feroviare din Europa Centrală și de Est a crescut. Acesta este şi motivul pentru care se lansează tot mai des noi planuri de intervenție și se anunță noi investiții. Cel mai recent proiect se referă la linia de cale ferată dintre Serbia și Bulgaria. CE a aprobat o investiție de peste 110 milioane de euro prin Fondul de Coeziune pentru a interveni pe coridorul, inserat în rețeaua Ten-T, dintre Sofia și granița cu Serbia.

Aceasta este prima fază de modernizare și reamenajare a unei linii de cale ferată de puțin peste 33 km lungime, dar esențială în relațiile dintre cele două țări. Traseul pleacă de la Voluyak, un cartier de nord al capitalei bulgare Sofia, și merge până la Dragoman, oraș aflat la câțiva kilometri de granița cu Serbia. Această linie de cale ferată face parte din coridorul de transport care leagă Turcia de Europa Centrală şi de Vest.

Investiția are scopul de a favoriza circulația fluxurilor de mărfuri de la rutier la feroviar și mai ales de a consolida relațiile economice și comerciale în zonă. Prima fază, inclusă în Programul Operațional de infrastructuri de transport 2014-2020, constă în dublarea actualei căi unice care va fi electrificată. De asemenea, va fi instalat un sistem modern de semnalizare, management și control pentru a face linia interoperabilă transfrontalieră. Proiectul este urgent, potrivit Trasporto Europa, astfel că termenele de finalizare sunt extrem de strânse, până în 2023.

În a doua fază, dotarea tehnologică pentru capacitate mare va fi completată cu implementarea standardului Ertms/Etcs. Trenurile de marfă vor putea astfel atinge o viteză comercială de 120 km/h.

Conectarea Turciei de Europa reprezintă o alternativă pentru traficul eurasiatic care trecea înainte prin Rusia. Secțiunea dintre Serbia și Bulgaria finanțată acum de UE este continuarea ideală a proiectului feroviar aflat în derulare între Halkalı și Kapikule, la granița Turciei cu Bulgaria

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 4 – octombrie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare