Economia britanică a suferit până acum o pierdere de 140 de miliarde de lire sterline din cauza Brexit-ului, iar cifra este de așteptat să se dubleze până la jumătatea următorului deceniu, potrivit unei analize a Universității din Cambridge.

Potrivit studiului comandat de primarul Londrei, Sadiq Khan, valoarea adăugată brută (VAB) a producției economiei britanice a fost de 2.207 de miliarde de lire anul trecut și va fi de 2.771 de miliarde de lire în 2035, scrie Infostart.hu. Dacă Marea Britanie nu ar fi părăsit UE în urmă cu patru ani, VAB produs de economia britanică ar fi putut ajunge la 2.347 de miliarde de lire sterline în 2023 și ar fi putut crește la 3.082 de miliarde de lire sterline până în 2035. Se aşteaptă, de asemenea, o pierdere economică brută de 311 miliarde de lire sterline într-un deceniu.

Cambridge Econometrics subliniază că performanța economiei britanice a fost cu 6% mai mică anul trecut, iar în 2035 va fi cu 10,1% mai mică decât nivelul la care ar fi putut ajunge Marea Britanie ca membră a UE până la aceste două date. Principalii factori ai acestei pierderi includ investițiile întârziate și efectele negative pe piața muncii legate de Brexit.

Potrivit analizei, până în 2035, numărul locurilor de muncă va fi de 3 milioane, valoarea investițiilor va fi de 32%, valoarea exporturilor britanice de 5%, iar importurile cu 16% mai mici decât nivelurile care ar fi putut fi atinse fără Brexit.

Aceste efecte corespund unei pierderi anuale de venit de aproape 2.000 de lire sterline/persoană, dar la Londra, unde prejudiciul economic este și mai mare, media pe locuitor este de 3.400 de lire sterline pierdere de venit cauzată de Brexit.

Potrivit unui studiu comun al Changing Europe și al grupului de cercetare Public First, 52% dintre britanici cred că Brexitul s-a terminat prost sau foarte prost, iar doar 9% cred că a mers bine sau că țara se descurcă foarte bine. 60% dintre respondenți au dat vina pe Brexit pentru inflația extremă din ultimii ani, criza mijloacelor de trai care o însoțește și declinul performanței economiei britanice în general.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut