Asociația Entităților de Inspecție Tehnică a Vehiculelor din Comunitatea Madrid (AEMA-ITV) a înaintat o solicitare prin care camerele de acces în Zonele cu Emisii Scăzute (ZES) ale centrelor urbane mari să fie folosite și pentru a detecta vehiculele care nu au ITP valabil. AEMA-ITV consideră că deținerea unui autocolant de mediu nu garantează neapărat emisii scăzute dacă vehiculul nu este într-o stare tehnică corespunzătoare.

La 1 ianuarie 2023, în Spania a intrat în vigoare o reglementare mai restrictivă decât cea precedentă: toate municipiile cu peste 50.000 de locuitori trebuie să aibă dispozitive de control al emisiilor în trafic în marile centre urbane, întrucât aceste emisii sunt dăunătoare sănătății.

La Madrid, de exemplu, de la 1 ianuarie, ZES a fost extinsă la întregul interior al M30, iar aici nu pot circula vehiculele fără etichetă de mediu. Pentru a detecta conformitatea cu acest regulament, există camere la toate căile de acces în zonă.

AEMA-ITV consideră că aceste camere, care culeg toate datele vehiculelor prin citirea plăcuței de înmatriculare și obținerea etichetei, ar putea verifica şi vehiculele dacă au ITP valabil.

În acest fel, s-ar contribui la menținerea unor niveluri mai scăzute de poluare, întrucât deținerea unei etichete de mediu nu asigură că vehiculul are emisiile limitate la ceea ce indică eticheta, dacă nu a trecut ITP.

Potrivit celui mai recent studiu al Universității Carlos III din Madrid, privind contribuția ITP la siguranța rutieră și la mediu, citat de AEMA-ITV, ITP previne 575 de victime premature ca urmare a emisiilor poluante ale vehiculelor, iar dacă toate vehiculele ar trece ITP la timp, 207 decese suplimentare ar putea fi evitate.

Numai în Comunitatea Madrid, în 2022, posturile ITP au detectat 16.631 de vehicule cu defecte grave la capitolul emisii poluante. Și, în plus, 40% dintre vehicule nu merg la ITP în perioada corespunzătoare.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 3 – iulie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare