Polițiștii de frontieră din Belarus au început de câteva zile să oprească şi să împiedice să meargă mai departe camioanele poloneze. Șoferii acestora se pot întoarce în Polonia, dar trebuie plătită o garanţie pentru a ridica şi vehiculul.

Potrivit pkb24.pl, mai mult de 70 de camioane poloneze au fost reținute în Belarus în ultimele zile. Polițiștii de frontieră au cerut 8.500 de euro de la proprietarii mașinilor pentru fiecare intrare în Belarus în ultimele șase luni. Taxa record percepută pentru un vehicul a fost de 260.000 de euro, mult peste costul camionului respectiv.

Aceste sume ar reprezenta un depozit care va fi returnat sau dedus din eventualele penalități asociate cu disponibilitatea documentelor de intrare pentru trecerea frontierei. Antreprenorii polonezi se îndoiesc însă de aceste afirmații. „Am mai fost în această situație. A fost o greșeală în acte şi am pierdut 60.000 de euro. Au trecut șase luni până să iau mașina și până la urmă au vrut să-mi impună 180.000 de euro. Dacă vor decide să folosească mecanismul pe scară largă, ar putea însemna o serie de falimente în industria transporturilor în lunile următoare. Există companii care au deja mai multe mașini în Belarus”, consemnează Logist.Today declaraţia unui transportator polonez.

Se conturează o situație dificilă: pe de o parte, regimul din Belarus duce antreprenorii polonezi la faliment, iar pe de alta, companiile de transport din Belarus se stabilesc în Polonia. Potrivit Centrului Central de Informații Economice, numai în 2022, în Polonia au fost înființate 1.022 de companii de transport cu capital străin, unde transportul rutier este pe primul loc.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 3 – iulie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare