Institutul Polonez de Transport Rutier (PITD) a publicat un raport anual care prezintă câștigurile șoferilor de camion în 2023, potrivit 40ton.net și truck.pl. După cum relevă raportul „Professional Driver Earnings in Poland 2023”, cererea de transport de marfă a scăzut anul trecut, ceea ce a dus la scăderea veniturilor companiilor. Acest lucru a afectat nevoia de șoferi, deşi mai puţin decât în anii precedenți. În același timp, salariile sunt în continuare în creștere, dar mult mai lent decât înainte.
Raportul PITD se bazează pe un sondaj cu 800 de șoferi și transportatori UE (din care 90% erau șoferi de camion, iar restul șoferi pe vehicule specializate, autobuze sau autocare), care îşi dorea să afle cât câștigă aceștia și care este situația pe piața de transport. „Nu vor să piardă șoferi buni. Salariile medii pentru șoferii de camioane și autobuze au crescut”. Cu toate acestea, tendința actuală de căutare a șoferilor de camion s-a schimbat, după cum indică ritmul mai lent de creștere a costurilor. În prezent, transportatorii nu au nevoie de atât de mulți șoferi ca acum un an. În plus, creșterea economică modestă din Germania și criza care se profilează ar putea reduce și mai mult cererea de șoferi polonezi. După cum a remarcat Mariusz Kowalski, membru al CA al Imaginare HR, pierderea șoferilor din Ucraina a fost compensată de şoferii din Belarus, India și Filipine. De asemenea, tot mai multe femei devin șoferi de camion. „Participarea femeilor în comunitatea şoferilor profesionişti crește treptat. În studiul din acest an, 19% dintre respondenți au fost femei, faţă de doar 2% cu un an mai devreme. Aceasta este o veste foarte bună pentru industria TSL”, spune Justina Sveboda, președinte PITD.
Raportul PITD arată că majoritatea șoferilor își prețuiesc profesia. Șoferii apreciază în special „întâlnirea unor locuri și oameni noi mai mult decât câștigurile mari”. Din păcate, din ce în ce mai mulți dintre aceștia iau în considerare schimbarea locului de muncă, iar din ce în ce mai puțini șoferi raportează satisfacție profesională. Datele arată, de asemenea, o proporție alarmant de scăzută a beneficiilor secundare. Șoferii şi-ar dori să primească subvenții pentru navetă și asigurări suplimentare, dar majoritatea companiilor nu le oferă bonusuri suplimentare, deşi se cunoaşte cât de periculos şi inconfortabil poate fi jobul. „Fiecare țară acordă din ce în ce mai multă atenție nivelului de siguranță în parcări. Cu toate acestea, există încă multe locuri în care șoferii nu se simt în siguranță, în special în Franța, Spania, Italia și Anglia. Furtul de combustibil continuă şi se vorbește tot mai mult despre spargerea cabinelor șoferilor și furtul bunurilor personale”, spune şoferiţa Dorota Tobor.
Privitor la veniturile şoferilor, în 2023 media a fost de 1.850 de euro, cu 3,9% mai mult faţă de 2022 (sub 1.800 de euro). Cu toate acestea, un venit mai mare de 2.100 de euro/lună este, de asemenea, destul de comun. Aproximativ 30% dintre șoferi au indicat acest rezultat în sondajele lor, majoritatea fiind șoferi internaționali de camion.
Potrivit 40ton.net, raportul PITD evidenţiază prevalența veniturilor mai mari în rândul grupelor de vârstă mai tinere. „Cele mai mari cifre au fost înregistrate de șoferii de 18-25 și 31-40 de ani, iar cele mai mici de șoferii între 41-50 și peste 50 de ani. Desigur, a existat și o legătură între timpul petrecut la volan și nivelul veniturilor. Mediana în sistemul luni-vineri a fost de 1.600 euro, în sistemul 2/1 – 2.000 de euro, în sistemul 4/1 – 2.100 de euro. Totuși, când vine vorba de rute naționale sau chiar locale, rezultatele au fost de 1.350 euro, respectiv 1.250 euro.”
Însă aceste câștiguri nu par să facă profesia de șofer de camion mai atractivă, pentru că 48% dintre respondenți recunosc că se gândesc să-și schimbe profesia des sau chiar foarte des (+10% faţă de 2022).

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut