În 2024, unul dintre cele mai bine plătite locuri de muncă ar putea fi considerat cel de șofer de camion. Însă a fi șofer profesionist nu este o muncă ușoară – ea presupune depărtarea de familie pentru săptămâni sau luni, dormitul în cabina camioanelor, în parcări, condiţii sanitare precare şi riscul, adesea, de a fi jefuit. De aceea, mulți părăsesc acest job după câțiva ani, dar sunt și mulți care rămân la volan aproape toată viața.

După câteva luni de practică în ţările lor, mulți șoferi profesioniști estici își găsesc de lucru ca șoferi de camion în ţări precum Germania, Italia și Spania, unde salariile sunt de câteva ori mai mari decât în țările lor.

Potrivit unei analize comparative publicată de Foro Transporte Profesional, un şofer din România, după cum reiese din anunţurile publicate pe platforma eJobs, poate câștiga între 6.000 și 8.000 de lei net pe lună, deci aproximativ 1.200 – 1.600 de euro. Salariile pot varia în funcție de experiență, categoria permisului, tipul de camion pe care îl conduc, cât sunt dispuși să muncească, distanțele pe care trebuie să le parcurgă, deplasarea în străinătate etc.

În Europa de Vest, șoferii de camion se pot aștepta la un salariu lunar brut între 3.000 și 4.000 de euro.

Conform platformelor de angajare, în Germania, veniturile șoferilor de camion variază între 1.850 și 4.000 de euro. La aceste sume se adaugă diverse bonusuri în funcție de performanță și experiență. În Franța, salariul ajunge între 2.300 și 3.800 de euro, în vreme ce în Italia, șoferii pot câștiga 2.500-3.300 de euro şi în Spania până la 3.000 de euro pe lună.

În Vest, şoferii de camion proveniţi din ţările estice sunt plătiţi sub nivelul localnicilor, însă chiar şi aşa, aceştia depăşesc veniturile pe care le-ar câştiga în propriile ţări. Potrivit anunţurilor de angajare, şoferii de camion pot câştiga până la 3.500 de euro/lună în Olanda şi 3.000 de euro în Suedia şi Norvegia.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut