Cele mai recente cercetări ale CBRE arată că oferta de spațiu logistic european a scăzut la un nou minim, ratele medii ale spaţiilor neocupate în regiune fiind puțin sub 2,3%.

Nivelurile scăzute de disponibilitate limitează numărul de unități care pot fi oferite ocupanților, lăsând multe cerințe neîndeplinite. Cererea, deși puțin mai mică decât la această dată anul trecut, rămâne robustă, cu o ocupare totală până în prezent de 19,56 milioane m2 la T3 2022.

Acest dezechilibru între cerere și ofertă continuă să pună presiune asupra chiriilor, mai multe locații raportând creșteri suplimentare ale chiriilor principale în T3. Amsterdam a înregistrat o creștere de 25% a chiriilor prime, comparativ cu T3 2021. Acesta a fost urmat de Lyon, Bristol și Copenhaga, care au înregistrat creșteri de 13%, 12% și, respectiv, 8%.

Simon Blake, președinte, EMEA Industrial and Logistics la CBRE, a declarat: „Multe locații din Europa se confruntă cu niveluri istorice scăzute ale spaţiilor libere, iar răspunsul ofertei este împiedicat de costurile ridicate ale împrumuturilor, creșterea costurilor de construcție și randamentele de ieșire mai mari. Colectiv, acești factori fac unele dezvoltări neviabile pentru moment și au ca rezultat costuri ocupaționale mai mari, atât prin creșterea chiriilor, cât și prin indexare.”

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut