Piața imobiliară s-a bucurat de investiții record în 2022, când a reușit să depășească un prag istoric de 1,25 miliarde de euro, fiind în creștere cu 36% față de volumul înregistrat în anul precedent, relevă celui mai nou raport al consultantului imobiliar CBRE, „Market Outlook 2023”.

„2022 este un an excepțional pentru piața imobiliară din România, ținând cont că volumul total de investiții a depășit 1,25 miliarde de euro. De asemenea, tranzacțiile mari de anul trecut demonstrează că piața are o lichiditate abundentă pentru produsele potrivite. Cu toate acestea, ne așteptăm ca în 2023 volumul de investiții să fie mai ponderat pe fondul predictibilității economice scăzute. Suntem însă optimiști că piața imobiliară va rămâne un domeniu atractiv pentru investitori, în special pe segmentele de office, industrial și retail”, a declarat Mihai Pătrulescu, Head of Investment Properties, CBRE România.

Compania, care a intermediat cea mai mare tranzacție investițională pe piața de real estate din România în 2022, segment pe care deţine o cotă de piață de 45%, estimează că apetitul investitorilor se va menține la un nivel ridicat și în 2023, dar va fi mai echilibrat, comparativ cu 2022.

Însă CBRE atrage atenția că vor exista trei tendințe principale care vor modela piața:

  1. Impredictibilitatea prețurilor pentru cea mai mare parte a anului, astfel că jucătorii din industria de real estate vor descoperi din mers dinamica tarifelor, care poate schimba planurile de investiții.
  2. Furnizarea de produse noi va fi limitată, deoarece vânzătorii încearcă să amâne livrările.
  3. Numărul de cumpărători relevanți este mai mare decât se crede.

În 2022, investitorii români au fost cei care au contribuit considerabil la creșterea volumului de investiții. Jumătate din volumul total de investiții de pe piața imobiliară în 2022 a venit de la nivel local, conform CBRE.

Prin capitalul alocat în active imobiliare în toată țara, jucătorii locali au întărit sentimentul de stabilitate pe termen mediu și lung pe piața de investiții din România. Cu 16 tranzacții cu o valoare medie de 38,7 milioane de euro, dar și cu cea mai mare contribuție la volumul investițiilor în 2022, jucătorii locali au reușit să dezvolte plasamentele din piață.

La o distanță considerabilă de investitorii români s-au aflat activele sud-africane (15%) și austriece (10%). Cu acțiuni sub 10%, investitorii din Belgia, Marea Britanie, Ungaria și Malta au cumulat 25% din valoarea totală înregistrată anul trecut.

Cel mai dinamic sector din punct de vedere al investițiilor atrase a fost cel al birourilor, care a înregistrat și un record. Acest segment a atras, în 2022, 62% din totalul investițiilor, urmat de retail (24%) și de industrial (7%). Totodată, hotelurile și activele din alte sectoare au reușit să atragă împreună 7% din suma totală investită. Totuși, alternând pe locul al doilea și al treilea în perioada analizată, sectoarele de retail și industrial sunt căutate atât de investitorii locali, cât și de cei străini. Comerțul cu amănuntul, cu un accent special pe parcurile de retail și spații industriale, a devenit mai atractiv pentru investitorii care doresc să-și plaseze banii în România, odată ce criza de sănătate din 2020 a îndreptat atenția spre acest tip de tranzacții.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut