Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunțat o sentință favorabilă angajatorului într-un dosar privind concedierea unui şofer dintr-o companie portugheză, confirmând legalitatea utilizării GPS pentru monitorizarea angajatului și dreptul de a-l concedia pentru folosirea vehiculului în scopuri personale.

Un şofer portughez care lucra pentru o companie farmaceutică, avea dreptul de a folosi maşina și pentru deplasări personale în afara orelor de lucru, cu condiţia să ramburseze angajatorului costurile cu combustibilul. Angajatorul, însă, după ce a analizat datele culese de GPS, a constatat manipularea dispozitivului și a declanșat proceduri disciplinare împotriva lucrătorului. Șoferul a fost acuzat că a mărit numărul de kilometri parcurși în scopuri oficiale pentru a acoperi kilometrajul în călătoriile private din weekend sau de sărbători, asta ca să nu ramburseze niciun cost suplimentar angajatorului. Deoarece a considerat că angajatul a manipulat sistemul și a scos cartela GSM din aparat, firma l-a concediat. Instanțele portugheze au fost de partea angajatorului, însă lucrătorul a contestat această decizie, adresându-se CEDO, susținând că prelucrarea datelor GPS-ului instalat pe mașina de serviciu și utilizarea lor ca temei pentru concediere i-au încălcat dreptul la respectarea vieții private stabilit de art. 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Acum, potrivit Trasporto Europa, erau în joc două drepturi: respectarea vieții private a lucrătorului și dreptul angajatorului de a garanta funcționarea corectă a companiei și de a controla costurile de utilizare a vehiculelor sale. Instanța a concluzionat că dreptul companiei de a controla lucrătorul este legitim.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut